Nieuwe uitvalsbasis Loodswezen | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe uitvalsbasis Loodswezen

Janny Kok | donderdag 22 mei 2008

Het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond heeft sinds maart een gloednieuw onderkomen. Compleet met landingsplaats voor helikopters en een afmeerplaats voor de nieuwe SWATH.

 

Wij zitten op een unieke locatie in Rotterdam-Europoort, direct bij de toekomstige Tweede Maasvlakte. Hier hebben we het helikopterveld, onze schepen en de haven, de operationele vloer en de kantoororganisatie in één gebouw bijeen. Dat betekent dat er kortere communicatielijnen zijn en we sneller kunnen opereren. We hebben bovendien een fantastisch uitzicht op de haven, al moeten we daarvoor wel meer autokilometers maken. Maar dat hebben we er graag voor over!”

 

Deze lofzang gaf Eric van Dijk, voorzitter van het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond, in maart bij de officiële opening van het nieuwe gebouw en het bijbehorende terrein, de helikopterlandingsplaats en afmeerplaatsen voor de tenders en de Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH, lengte 25 meter, breedte 14 meter, maximumsnelheid 18 knopen) van het Loodswezen. Kroonprins Willem- Alexander opende het knalgele pand aan de Pistoolhaven in Rotterdam-Europoort op een stormachtige woensdag door een hendel over te halen van een ouderwetse telegraaf. Het gebouwontwerp is van architectenbureau Roos en Ros in Oud- Beijerland.

 

Jolletje

“Voor ons is het van belang dat de dienstverlening optimaal verloopt”, aldus Van Dijk. “Daarom willen we investeren in een moderne vloot en een goede accommodatie. De loodsboot die op zee operati- Nieuwe uitvalsbasis Loodswezen oneel is, werkt nog steeds goed. Dat geldt ook voor het beloodsen met het jolletje, maar we zullen op termijn de loodsboot toch moeten vervangen door een modern schip.” Vervanging van de vloot is voor een deel al gebeurd met de ingebruikname van de SWATH Perseus in 2006. Dit is het zusterschip van de Cetus die de loodsdiensten op de Westerschelde inzetten.

 

Het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond heeft kunnen sparen voor een nieuwe locatie. Volgens Van Dijk is de organisatie ongeveer drie jaar op zoek geweest naar een nieuwe vestigingsplek waar de loodsen 365 dagen per jaar, 24 uur per dag operationeel kunnen zijn. “En dat kan hier”, aldus de tevreden voorzitter, die daaraan toevoegt dat het Loodswezen 3 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het gebouw. Havenbedrijf Rotterdam heeft nog ‘enkele miljoenen’ bijgedragen voor de kademuren en de twee pontons waaraan de drie operationele tenders en de SWATH kunnen afmeren. Het Loodswezen heeft al een optie genomen op ruimte voor een steiger waardoor er in totaal zes vaartuigen kunnen afmeren.

 

Van Dijk beseft dat de miljoeneninvestering vragen oproept over de verdiensten van de loodsen, maar houdt het bij de vermelding dat het loodsentarief afhankelijk is van een aantal parameters, zoals diepgang en lengte van het schip en de afstand die in blokken van acht zeemijl wordt berekend. Tarieven kunnen volgens die calculaties variëren van 500 tot 30.000 euro per beloodsing, maar daar krijgen de rederijen dan ook wat voor. “Na 1988 (toen het Loodswezen verzelfstandigde, red.) zijn er geen wachtende schepen meer voor de haven door toedoen van de loodsen”, aldus Van Dijk. “We praten ook veel meer met onze klanten dan vroeger over de gewenste dienstverlening om ons product te verbeteren en schakelen ook veel sneller. Dat en de kortere lijnen in onze organisatie hebben hun weerslag op onze dienstverlening.”

 

Deze dienstverlening geschiedt vanuit een gebouw waar iedereen ruim uitzicht heeft op de haven en het ‘karwei’. Voor dat magnifieke uitzicht rijdt een meerderheid van de 220 loodsen en het ondersteunend personeel dus graag een paar kilometer verder. Volgens Van Dijk is het de ideale uitvalsbasis voor de 65.000 schepen die jaarlijks assistentie van de loodsen krijgen. |

 

http://rijnmond.loodswezen.nl

Partners Maritiem Nederland