Nieuwe staalhaven bij Tata Steel | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe staalhaven bij Tata SteelJan Spoelstra | donderdag 26 januari 2017
Binnenvaart, Havens

Met de vele waterwegen in Nederland is het een prachtig alternatief voor de vele vrachtwagens die snelwegen verstoppen: de binnenvaart. Tata Steel ziet dat ook in, met de bouw van een nieuwe overslagterminal voor schroot.

Het staalbedrijf maakte eind januari bekend dat ze een overslagterminal gaat bouwen voor binnenvaartschepen in IJmuiden. Momenteel verloopt de overslag via stuwadoorsbedrijf Velserkom in Velsen-Noord, en pendelen vrachtwagens heen en weer naar de hoogovens van Tata Steel.

Vanaf 2018 kunnen binnenschepen bij de staalhaven, met een open verbinding naar het Noordzeekanaal, van Tata Steel terecht. De nieuwe haven kost 5 miljoen euro, 10 procent daarvan komt uit de Regeling Duurzame Zeehavens van de provincie Noord-Holland.

Omwonenden van Velserkom hebben straks minder geluidsoverlast van de schrootoverslag. Bovendien is het bekend dat binnenvaartschepen een veel schoner alternatief vormen voor het vele vrachtverkeer op de weg.

De staalhaven bij de voormalige Hoogovens wordt al jaren niet meer gebruikt, maar nu komen er moderne elektrische kranen te staan. Bouwbedrijf Theo Pouw Groep gebruikt voornamelijk gerecycled beton voor de aanleg.

Tata Steel recyclet jaarlijks 1,5 miljoen ton staal, waaronder 90 procent van alle metalen verpakkingsmaterialen in Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland