Nieuwe reddingsduikboot voor US Navy | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe reddingsduikboot voor US Navy

Joop Wenstedt | vrijdag 24 oktober 2008

De US Navy heeft onlangs haar nieuwe reddingssysteem voor duikboten in gebruik genomen. Het gaat om een Submarine Rescue Diving and Recompression System (SRDRS) en Rescue Capable System (RCS).

Het SRDRS kan snel worden ingezet en ingevlogen naar de plek des onheils, meestal binnen 72 uur. Het schip waarmee het reddingssysteem naar de plaats wordt gevaren, hoeft niet speciaal uitgerust te zijn, wat de inzet aanzienlijk vereenvoudigt. Het systeem is voorzien van een grote decompressiekamer, die op het moederschip blijft. De Falcon, zoals de SRDRS is gedoopt, kan, in tegenstelling tot het vervangen systeem, zelf van het moederschip naar de ongelukkige duikboot varen.

 

De maximaal bereikbare diepte is zeshonderd meter, die haalbaar is dankzij een ‘navelstreng’ die voor aanvoer van energie en zuurstof zorgt. Op deze manier kan de reddingssloep meerdere tochten maken naar de gestrikte duikboot en zo de gehele bemanning redden. Tevens is er dankzij de navelstreng geen beperking aan de tijd dat de Falcon onder water blijft. De Falcon kan maximaal zestien personen meenemen per missie en is in staat om bij een tot 45 graden schuin liggende duikboot een aansluiting te maken met een van de ontsnappingsluiken.

De Falcon bereikt een diepte van zeshonderd meter (Beeld: US Navy)

Partners Maritiem Nederland