Nieuwe markten voor werkloze platformbevrachters | Maritiem Nederland
Nieuws
Damen kan platformbevrachters ombouwen tot bijvoorbeeld life fish cariers.

Nieuwe markten voor werkloze platformbevrachters

Jan Spoelstra | donderdag 31 maart 2016
Offshore, Visserij, Damen

Als het aan Damen ligt kunnen platform supply vessels gemakkelijk een tweede leven krijgen wanneer ze momenteeel werkloos voor de kant liggen dankzij de lage olieprijs.

De Nederlandse scheepsbouwer met wereldwijd 15 ombouw en reparatiewerven werkte daartoe de concept engineering uit om platformbevrachters om te bouwen tot containerschepen, bevoorradingsschepen van marineschepen of zogenaamde life fish carriers ten behoeve van grote viskwekerijen.

scheepsontwerpers zeggen wel eens dat je voor elke reis een specifiek schip kunt ontwerpen. Dat is niet realistisch, daarom kijken scheepsontwerpers naar het volledige operationele profiel en de te vervoeren lading om zo tot het beste compromis te komen. Zelfs dat leidt tot vele verschillende specifieke scheepstypen, waaronder platfrom supply vessels die boor- en productieplatforms voorzien van cement, brandstof, vers drinkwater of projectlading. Om na ombouw toch een concurrerend schip in de vaart te brengen, blijft Damen relatief dicht bij deze originele taken waar het schip voor ontworpen is.

De tanks in de romp kunnen door één van de ombouwwerven vervangen worden door een grote tank waar levende vis in vervoerd kan worden ten behoeve van grote viskwekerijen. Ook zijn platformbevrachters in staat om drinkwater, brandstof en voedselvoorraden voor marineschepen mee te nemen, om zo te dienen als logistiek ondersteuningschip voor marines.

Vanwege het grote open achterdek zien de engineers van Damen ook mogelijkheden om platformbevrachters om te bouwen tot container feeder of accommodatieschip door accommodatie op het achterdek te lassen. Voor die laatste taak komt het goed uit dat platformbevrachters vaak uitgevoerd zijn met dynamische positionering om stil te kunnen blijven liggen wanneer personeel van en aan boord gaat.

Damen komt met deze nieuwe dienst nadat de charterprijzen voor offshore supply vessels lager zijn dan ze in 30 jaar geweest zijn.

Partners Maritiem Nederland