Nieuwe loodstender 'Mira' gedoopt | Maritiem Nederland
Nieuws
In plaats van Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, trad Annebel de Deugd op als doopvrouw.

Nieuwe loodstender 'Mira' gedooptRedactie | donderdag 9 april 2020
Scheepsbouw

Op de werf van Next Generation Shipyard is op 2 april de nieuwe loodstender 'Mira' gedoopt. Doopvrouw Annebel de Deugd (interim manager vlootbeheer Nederlands Loodswezen) sloeg de champagnefles kapot tegen de boeg. 

De opdracht van het Nederlands Loodswezen aan scheepsdesigner Camarc en scheepsbouwer Next Generation Shipyards was helder: ontwerp en bouw een sterke, jetgedreven aluminium tender die veel lichter is dan haar voorgangers. De ‘Mira’ weegt zo’n 39 ton, waar haar voorgangers rond de 54 ton wegen. Door het lagere gewicht is ruim 20 procent minder brandstof nodig waardoor het schip minder COen roet uitstoot.

Bijlboeg

De ‘Mira’ – tender uit de M-klasse – heeft dezelfde romp als haar voorgangers uit de L-klasse, maar is voorzien van een bijlboeg. Dit alleen levert al een brandstofbesparing op van 3 procent. Daarnaast is ieder onderdeel van het schip bekeken en – waar mogelijk – aangepast om het gewicht zoveel mogelijk te reduceren.

Directeur Willem Bentinck van het Nederlands Loodswezen: “In totaal is de ‘Mira’ zo’n 15 ton lichter dan haar voorgangers. Dit is het equivalent van het gewicht van twee volwassen olifanten; je kunt je voorstellen hoe groot verschil dit maakt voor wat betreft het brandstofverbruik."

Het Nederlands Loodswezen heeft een meer-jaren investeringsprogramma voor haar vloot. Deze vloot bestaat onder meer uit vijftien jet gedreven tenders, die worden gebruikt om registerloodsen van en naar zeeschepen naar de Nederlandse havens en Vlaamse zeehavens aan de Schelde te brengen. De nieuwe tender Mira vervangt een van de Discovery klasse tenders vervangen nu deze hun maximale levensduur hebben 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland