Nieuwe klus voor Pioneering Spirit in Valhall-veld | Maritiem Nederland
Nieuws
In juni 2019 lichtte de Pioneering Spirit in recordtijd de topside van het Valhall Quarters Platform.

Nieuwe klus voor Pioneering Spirit in Valhall-veld

Redactie | woensdag 8 april 2020
Offshore, Grootste schepen

In opdracht van Aker BP gaat Allseas verschillende topsides en jackets uit het Valhall-veld in het Noorse deel van de Noordzee verwijderen. Het contract is onderdeel van de raamovereenkomst uit 2017 met Allseas om transport-, installatie- en verwijderingsdiensten voor het Valhall-olieveld te leveren.

Het werk omvat de verwijdering van de topside (5.950 ton) en jacket (4.350 ton) van het boorplatform (DP) en topsides (10.900 ton) en jacket (9.500 ton) van het productie- en compressieplatform (PCP) die deel uitmaken van het Valhall-complex. Dertien km zuidelijker zal Allseas de topside (1.100 ton) en jacket (3.500 ton) van het platform in het nabijgelegen Hod-veld van de zeebodem lichten.

Pioneering Spirit

Allseas’ 382 m lange en 124 m brede heavy-lift schip Pioneering Spirit zal het werk tussen 2021 en 2026 uitvoeren. Met een hijsvermogen van 48.000 ton zijn de nieuwe opdrachten kinderspel voor het zware-ladingschip. De waterdiepte op het Valhall-veld is ongeveer 70 m. De voorbereidingen aan de platforms zullen later dit jaar van start gaan.

Daarnaast heeft Aker BP een beroep gedaan op de optie voor de verwijdering van de jacket van het Valhall Quarters Platform (QP) en de jacket op het Ekofisk-veld, 24 km ten noorden van het Valhall-complex. In juni 2019 verwijderde de Pioneering Spirit al de topsides van het personeelsplatform waar in de hoogtijdagen meer dan 200 werknemers gehuisvest waren.

De QP-topsides waren de eerste van de drie originele structuren (QP, DP, PCP) bij Valhall die werden verwijderd als onderdeel van de modernisering van het Valhall-complex door Aker BP. Hod wordt op afstand bediend vanuit Valhall en was het eerste onbemande platform in de Noorse sector van de Noordzee toen de productie in augustus 1990 van start ging.

Partners Maritiem Nederland