'Nieuw exportkredietinstrument moet felgroen kleuren' | Maritiem Nederland
Nieuws
Dankzij EKV is de bouw van nieuwe schone schepen mogelijk, zoals de Krios van Boskalis gebouwd door IHC.

'Nieuw exportkredietinstrument moet felgroen kleuren'Redactie | donderdag 19 november 2020
Maritieme Cluster

Om ervoor de zorgen dat Nederlandse bedrijven een rol kunnen blijven spelen in de wereldwijde energietransitie, moet het nieuwe exportkredietinstrumentarium "felgroen kleuren". Dat schrijft Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, in het FD. Het artikel is mede ondertekend door topbestuurders van Van Oord, Boskalis, Damen Shipyards, Thales, IHC en Spliethoff.

Exportkredietverzekeringen (EKV) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan projecten voor terugdringing van de opwarming van de aarde. Dankzij EKV is de aanleg van nieuwe offshore windparken mogelijk, evenals de bouw van nieuwe schone schepen. "Tegelijkertijd moeten we niet in de val trappen dat alles wat met fossiele projecten te maken heeft per definitie slecht is en niet meer in aanmerking zou mogen komen voor EKV", aldus Thijssen.

Veel ontwikkelingslanden zitten in de overgangsfase van steenkool of zware olie naar veelal gasgestookte centrales en werken aan de ontwikkeling van nieuwe aardgasprojecten, in combinatie met wind- en zonne-energie. Transitiebrandstoffen als gas en LNG zijn in deze fase belangrijk voor deze landen én voor de wereldwijde energietransitie.

Aziatische concurrentie

Juist hierin kunnen onze Nederlandse bedrijven volgens Thijssen een grote rol spelen. "Het plotseling stopzetten van het verzekeren van de kredietrisico’s remt de ontwikkeling van deze landen. Ook staan Aziatische concurrenten (met minder duurzame technologie) in de rij om onze plek over te nemen, met als gevolg meer opwarming van de aarde en lagere sociale en milieustandaarden."

Volgens VNO-NCW moet er een realistische transitie komen waarbij het verzekeren van kredietrisico’s voor fossiele projecten verstandig wordt afgebouwd. "Belangrijk is ook dat dit Europees gebeurt voor een gelijk speelveld. Want ook wat ons betreft moet het nieuwe exportinstrumentarium felgroen kleuren. Hierover zouden overheid, bedrijfsleven én ngo’s het niet oneens moeten zijn, juist in het belang van energietransitie, ontwikkelingslanden en onze economie."

Langjarige zekerheid

VNO-NCW en de grote bedrijven in de maritieme sector willen met de overheid en ngo’s in gesprek gaan om "haalbare afspraken te maken voor langjarige zekerheid en een succesvolle bijdrage van EKV aan de klimaatdoelstellingen".

Het opinieartikel van Ingrid Thijssen in het Financieele Dagblad van 19 november is mede ondertekend door Pieter van Oord (ceo Van Oord), Peter Berdowski (ceo Boskalis), Arnout Damen (ceo Damen Shipyards Group), Gerben Edelijn (ceo Thales Nederland), Gerben Eggink (ceo Royal IHC) en Michel Fransen (cfo Spliethoff).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland