Nieuwe dienstverlener voor offshore windparken | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe dienstverlener voor offshore windparken

Jan van den Berg | woensdag 30 maart 2011

JR Shipping heeft een nieuw dochterbedrijf voor het onderhoud aan offshore windparken.

SeaZip Offshore Service is een nieuwe Nederlandse maritieme dienstverlener. Het bedrijf is opgericht om personeel en materieel naar offshore windmolens te vervoeren. Het is een dochterbedrijf van de rederij JR Shipping in Harlingen, wat ook de thuishaven van SeaZip wordt.
Het bedrijf is opgericht met het oog op de vele tientallen windparken die op de Noordzee zijn en worden gebouwd. Om deze te onderhouden is een vloot van enkele honderden speciaal hiervoor gebouwde schepen noodzakelijk. Het nieuwe bedrijf wil een substantieel aandeel van deze markt verkrijgen.
SeaZip heeft twee typen schepen op de tekentafel staan. Voor het transport naar windturbines is er een bijna 20 meter lange aluminium catamaran op komst. Deze schepen zullen worden gebouwd in Nederland op een werf van de VeKa Group.
Om onderhoudswerk te kunnen uitvoeren, denkt SeaZip aan een schip van zo’n 74 meter lengte. Dit is te vergelijken met een
supplyschip, zoals dat voor de olie- en gassector gebruikt wordt. Dit schip biedt accommodatie aan onderhoudspersoneel. Het wordt voorzien van de Ampelmann, een loopbrug die ook bij forse deining een veilige overstap van schip naar windmolen mogelijk maakt.

Partners Maritiem Nederland