Nieuwe blusboot voor Amsterdamse brandweer | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe blusboot voor Amsterdamse brandweer

Redactie | donderdag 22 december 2016
Toeleveranciers, Scheepsbouw, Binnenvaart, Damen

De Amsterdamse Brandweer heeft op 20 december een nieuwe brandblusboot in bedrijf genomen. Damen Shipyards Hardinxveld bouwde het 17,6 meter lange schip, en verzorgde ook het detailontwerp en de engineering. Het conceptontwerp kwam van C-Job Naval Architects.

Het gaat om de ´Jan van der Heyde IV´. “Aan het ontwerp is duidelijk te zien dat de Jan van der Heyde IV boven alles een brandblusboot is. Je mag het schip beschouwen als grote, drijvende bluspomp”, vertelt Tim Vlaar, hoofd engineering bij C-Job Naval Architects, wijzend op de pompcapaciteit van 1.680 kubieke meter per uur.

Vanwege de geldende snelheidsbeperking en het drukke toeristische verkeer op de Amsterdamse grachten heeft de Amsterdamse Brandweer deze blusboot niet primair voor ogen als eenheid die als eerste bij de brand is. “Zijn belangrijkste taak is om brandblusauto’s van voldoende bluswater te voorzien”, vervolgt Vlaar. Naast het vermogen om veel water naar de wal te pompen, heeft het schip ook de benodigde apparatuur om zelf vanaf het water allerlei soorten branden te bestrijden. “Hij beschikt over zijn eigen blusmonitors en zal deze ook zeker gebruiken bij scheepsbranden of bij branden dicht bij de oever.”

Met haar nieuwe schip blijft de Amsterdamse Brandweer trouw aan de traditie om de brandblusboten te vernoemen naar de uitvinder van de hedendaagse blusmethodes, organisatie en technologie: Jan van der Heyde. De eerste naar hem vernoemde blusboot was een stoomschip rond 1870.

In aanvulling op zijn blustaken, kan de Jan van der Heyde IV ook volgelopen boothuizen of andere vaartuigen leegpompen dankzij twee pompen met elk een capaciteit van 180 kubieke meter per uur. Het schip ondersteunt ook duikoperaties van de brandweer.

Twee 368 kW sterke dieselmotoren en twee azimuth straalbuizen zorgen voor een topsnelheid van 15 km/h en een 44 kW sterke boegschroef zorgt voor extra wendbaarheid. Belangrijke ontwerpcriteria waren verder de geringe diepgan in de Amsterdamse grachten, gecombineerd met lage vaste bruggen.

Partners Maritiem Nederland