Nieuw type Ampelmann gelanceerd | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Ampelmann Operations

Nieuw type Ampelmann gelanceerd

Jan Spoelstra | zondag 18 november 2012
Offshore, Offshore Wind

Ampelmann Operations uit Delft lanceerde in oktober de E-type Ampelmann, de opvolger van de succesvolle A-type.

Een Ampelmann is een stabiel platform dat compenseert voor de bewegingen van het schip. Het stand alone systeem dat aan dek van een schip geïnstalleerd wordt compenseert voor zowel bewegingen langs de drie assen (voor-achter, links-rechts, op-neer) als voor rotaties om deze assen.
De nieuwe Ampelmann E-type kan in hogere golven werken, zwaardere lasten tillen en hoger aanlanden op offshore platforms, en is bovendien 50 procent groter. De zes cilinders die het platform ten opzichte van het schip doen bewegen hebben een slag van 3 meter (in plaats van 2 meter bij de A-type). Met 100 ton hefvermogen kan het systeem een ongeveer drie maal zo zware last aan als de A-type. De A-type Ampelmann kon voor golfhoogtes tot 2,5 meter compenseren, terwijl de nieuwe Ampelmann tot golfhoogtes van 3,5 tot 4 meter operationeel blijft. Het bedrijf uit Delft krijgt steeds vaker te maken met opdrachten in de Noordelijke Noordzee, waar het weer vaak slecht is, maar waar offshore bedrijven wel door willen blijven werken.
Alle kritieke onderdelen zijn dubbel uitgevoerd, zoals de meetsensor die bewegingen langs de zes vrijheidsgraden meet, de computer die berekent hoe de hydraulische cilinders aangestuurd moeten worden en kleppen van cilinders. Dit alles vergroot de betrouwbaarheid van het systeem.
Volgens business development manager Jannes Snel van Ampelmann Operations valt het succes van het Ampelmann systeem te verklaren door twee ontwikkelingen. “Allereerst kun je offshore windmolens meestal niet benaderen per helikopter. Daarnaast zie je ook dat in de traditionele olie- en gasindustrie vaker personeel per schip overgezet wordt. Helikopters worden simpelweg te duur en het risico te hoog.”

Partners Maritiem Nederland