Nieuw hefrecord Sleipnir op Noors continentaal plat | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuw hefrecord Sleipnir op Noors continentaal platredactie | maandag 28 juni 2021
Offshore, Grootste schepen

Heerema's halfafzinkbare kraanschip Sleipnir installeerde op 18 juni de 12.050 ton wegende onderbouw van het tweede Johan Sverdrup productieplatform (P2) voor opdrachtgever Equinor. Niet eerder werd een jacket van dit gewicht rechtstreeks van een transportschip gehesen.

Johan Sverdrup is de grootste veldontwikkeling op het Noorse continentale plat sinds de jaren tachtig. De Johan Sverdrup Phase 2-ontwikkeling zal het volledige potentieel van het enorme Johan Sverdrup-olieveld op het Noorse continentale plat benutten. Het nieuwe verwerkingscentrum, het tweede in zijn soort in het veldcentrum, zal in totaal bestaan uit vijf platforms wanneer de ontwikkeling is voltooid.

De inshore paring van de P2-topside omvatte de integratie van drie modules met een gewicht van 13.500 ton, 5.400 ton resp. 4.300 ton. Deze succesvolle operatie was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Heerema, scheepswerf Aibel en operator Equinor. De modules zijn gebouwd in Thailand, Spanje en Noorwegen en zijn Aibels grootste project ooit. Nu de hijswerkzaamheden zijn afgerond, is de topside door Heerema's Kolga naar de werf van Aibel in Haugesund gesleept.

De rechtstreekse installatie maakt het mogelijk het gewicht van de jacket te verminderen (foto: Heerema). Tekst gaat verder onder de foto.

Daarna heeft Sleipnir de 12.050 ton zware P2-jacket rechtstreeks van het transportschip gehesen. Deze installatiemethode maakt het mogelijk het gewicht van de jacket aanzienlijk te verminderen in vergelijking met een meer traditionele installatie, wat behoorlijk scheelt in de fabricagekosten.

“We zijn er trots op een rol te spelen in Equinor's Johan Sverdrup P2-ontwikkeling en om daarbij nieuwe hijsrecords te behalen is altijd speciaal. Beide projecten waren succesvol dankzij de nauwe samenwerking met onze klanten, en we kijken ernaar uit om later dit jaar terug te keren naar het Johan Sverdrup-veld”, zegt Michel Hendriks, Heerema's Transport and Installation Director.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland