Niet Rijndam maar Rotterdam wordt vlaggenschip HAL | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de 'MS Rotterdam', het nieuwe vlaggenschip van Holland America Line.

Niet Rijndam maar Rotterdam wordt vlaggenschip HALredactie | maandag 3 augustus 2020
Cruise

Holland America Line (HAL) verandert de naam van de nieuwbouw van de 'Rijndam' in 'Rotterdam'. Op 30 juli 2021 wordt het nieuwe vlaggenschip opgeleverd, bijna een jaar later dan voorzien. De 'Rotterdam' is het zevende schip in de bijna 150-jarige geschiedenis van Holland America Line met deze historische naam.

Na oplevering door scheepswerf Fincantieri in Marghera zal de 'Rotterdam' de zomer van 2021 doorbrengen met het verkennen van Noord-Europa en de Oostzee op rondvaarten vanuit Amsterdam. Gasten die hebben geboekt op de eerder voorziene maiden voyage van het schip in mei en routes tot en met 30 juli 2021, zullen een omboekingsoptie ontvangen.

Bijna 150 jaar historie

Het eerste schip van toen nog Holland Amerika Lijn was 'Rotterdam', dat haar eerste reis van Nederland naar New York maakte op 15 oktober 1872 en leidde tot de oprichting van het bedrijf op 18 april 1873. 'Rotterdam II' werd in 1878 gebouwd voor British Ship Owners Co en gekocht door Holland Amerika Lijn in 1886. 'Rotterdam III' kwam in 1897 en was tot 1906 in de vaart. De vierde Rotterdam trad in 1908 toe tot de vloot en diende ook als troepentransporteur aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog maakte het regelmatig cruises van New York naar de Middellandse Zee.

'Rotterdam V', ook wel bekend als 'The Grande Dame', vertrok in 1959 en begon met het varen van transatlantische overtochten met twee serviceklassen. Later werd het in 1969 omgebouwd tot een schip van één klasse. Dit schip voer 38 jaar voor Holland America Line en ligt tegenwoordig aan de kade als hotel en congreslocatie onder de naam 'SS Rotterdam'. De 'Rotterdam VI' kwam in 1997 bij de vloot en wordt dit jaar uit de vaart genomen, samen met nog drie andere schepen. Daarmee leek een einde te komen aan een roemruchte geschiedenis.

Dat zat de Europese tak van de rederij niet lekker, vertelde Nico Bleichrodt, directeur Europa van HAL, aan Omroep Rijnmond. "Intern leefde het besef sterk dat HAL ooit in Rotterdam en met de Rotterdam I is begonnen. Het is altijd het vlaggenschip geweest. Gelukkig heeft ook de directie in de Verenigde Staten een sterk historisch besef, dus zij hadden er wel oren naar", aldus Bleichrodt.

Maiden voyage

Het schip krijgt 2660 bedden en maakt zijn maiden voyage op 1 augustus volgend jaar, een achtdaagse cruise van Triëst naar Rome. "Eerst stond in de planning dat de Rotterdam in mei te water zou worden gelaten, maar door de coronacrisis hebben we dat uitgesteld", zegt Bleichrodt. Na de maiden voyage komt de Rotterdam via Rome naar Amsterdam. "Het schip wordt hier in Rotterdam geregistreerd, dus we krijgen een dubbel-Rotterdam terug."

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland