Niet genoeg urgentie bij bescherming tegen piraten | Maritiem Nederland
Nieuws
Een VPD van de Koninklijke Marine beschermt een zeeschip tegen piraten. Foto: Koninklijke Marine

Niet genoeg urgentie bij bescherming tegen piratenRedactie | vrijdag 5 februari 2016
Zeevaart, Marine, Piraterij

De Tweede Kamer zet niet voldoende vaart achter het beschermen van Nederlandse zeeschepen tegen piraten.

Dit blijkt uit een open brief aan de Tweede Kamer die onder andere de KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders), vakbeweging Nautilus en ondernemersorganisatie VNO-NCW op 4 januari publiceerden in het FD. De organisaties pleiten ervoor om onder strikte voorwaarden gewapende particuliere beveiligers per 1 januari 2017 toe te laten op schepen met de Nederlandse vlag indien de inzet van een militair team niet kan.

De zogenaamde Vessel Protection Detachments (VPD's) van de Koninklijke Marine moeten bij het vervoer van wapens de diplomatieke weg bewandelen en rond de meest beruchte piratengebieden zijn maar enkele landen waarmee daarvoor verdragen zijn gesloten. Dat maakt VPD's minder flexibel dan gewapende particuliere beveiligers.

Er is vanuit de sector begrip voor de noodzaak van een zorgvuldige behandeling in de Kamer, maar er is zorg over de tijdige invoering van een regeling voor het inzetten van gewapende particuliere beveiligers. Partijen zijn zeer verontrust over het feit dat dit beleidsvoornemen van het kabinet dat begin december naar de Tweede Kamer werd gestuurd pas op 8 juni wordt besproken.

Reders willen en moeten veilige arbeidsomstandigheden bieden aan hun personeel. Terecht merkt het kabinet op dat het aantal piratenaanvallen significant is teruggedrongen, maar dat de dreiging van piraterij niet is verdwenen. Zeevarenden en het thuisfront eisen bescherming. Het alsmaar uitblijven van een regeling voor particuliere beveiliging verslechtert bovendien de concurrentiepositie van Nederland en van de Nederlandse reders in het bijzonder.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland