Niestern Sander sorteert voor op conversie Münsterland | Maritiem Nederland
Nieuws
Op de werf in Farmsum werd het achterschip gescheiden van het voorschip.

Niestern Sander sorteert voor op conversie Münsterland

Redactie | maandag 25 januari 2021
Toeleveranciers, Scheepsbouw

Op 22 januari verwijderde Niestern Sander het achterschip van de Münsterland voor een ingrijpende conversie. Het 300 ton wegende achterschip werd vervolgens naar Groningen gesleept. De Münsterland krijgt een nieuw achterschip om volledig op LNG te kunnen varen.

Het passagiersschip van AG Ems kwam begin januari aan op de doklocatie van Niestern Sander in Farmsum. Nadat het schip in dok 1 droog was gezet, kon het staal snijden beginnen. Nadat het achterschip van het schip was gescheiden, werd een ponton in lijn met het dok geplaatst. Het achterschip is met zelfrijdende modulaire trailers op dit ponton geplaatst voor het transport naar Groningen.

Ter vervanging van het oude achterschip heeft Koninklijke Niestern Sander een compleet nieuw achterschip ontworpen en gebouwd, inclusief dual fuel motoren, LNG opslagtank, voortstuwing, alle LNG installaties, nieuwe leidingen en andere systemen. Dit nieuwe achterschip zal naar verwachting deze week naar de Münsterland worden verscheept voor installatie.

Door de combinatie van nieuwe scheepsbouw en scheepsreparatie vindt het grootste deel van de ombouwoperatie fysiek op de scheepswerf plaats, zonder dat een reparatiedok nodig is. Voor Pasen wordt de Münsterland met LNG-aandrijving in gebruik genomen.

Europese subsidie

Voor dit innovatieproces ontvangt Niestern Sander een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Partners Maritiem Nederland