Niestern Sander legt kiel ijsbrekend walk-to-work schip | Maritiem Nederland
Nieuws
Als gevolg van de coronamaatregelen konden maar zeer weinig mensen de kielleggingsceremonie bijwonen.

Niestern Sander legt kiel ijsbrekend walk-to-work schip

Redactie | maandag 16 november 2020
Offshore, Scheepsbouw

Op 11 november legde Koninklijke Niestern Sander de kiel voor het eerste ijsbrekende walk-to-work schip met geringe diepgang ter wereld. De werf in Farmsum bouwt het schip voor een joint venture tussen Mercury Sakhalin en Pola. 

Het ijsbrekende werkschip is speciaal ontworpen voor gebruik het hele jaar door in de uitdagende omstandigheden aan de oostkust van Sakhalin bij temperaturen van -30 graden tot +35 graden Celsius. Door de combinatie van een geringe diepgang van 3,15 m, een doorvaartdiepgang van 4,0 m in open water en een geaarde bodemnotatie kan het schip het hele jaar door ingezet worden. Met de beproefde Wagenborg-technologie van de ijsbrekende romp en ijsfrezende Azimuth thrusters kan het schip door ijs breken tot 100 cm.

De bewegingsgecompenseerde gangway op het schip is geoptimaliseerd voor zowel winter- als zomeractiviteiten. Het schip zal het hele jaar door bemanningsoverdrachten uitvoeren voor maximaal 40 personen van de ondiepe haven van Nabil naar offshore-platforms nabij de oostkust van Sakhalin. Daarnaast kan het schip worden ingezet voor het opruimen van olielekkages.

Specialist in offshore schepen

Het schip is het eerste ijsbrekende walk-to-work schip met geringe diepgang ter wereld en wordt naar verwachting eind december 2021 opgeleverd. Dit project versterkt de positie van Niestern Sander in de bouw van gespecialiseerde offshore schepen, waaronder ijsbrekers en walk-to-work schepen.

Partners Maritiem Nederland