Nieuws
De Gronings gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en productieleider Jules Blokhuis (foto: Niestern Sander)

Niestern Sander bouwt elektrisch inspectieschip voor Groningen

Karin Broer | donderdag 28 juni 2018
Scheepsbouw

Koninklijke Niestern Sander in Farmsum bouwt het eerste elektrische inspectieschip. “We zijn aan het pionieren. We komen nu in de uitvoering tegen dat regels hier nog niet op ingericht zijn”, vertelt Jack Kuin, projectmanager van de scheepswerf.

Een prachtig project, noemt Kuin het. “Wij zijn een oer-Gronings bedrijf en de opdrachtgever is de provincie Groningen. We hebben ook het huidige inspectieschip (Aquarius PW 18, KB) gebouwd, in 1973.” Maar de belangrijkste reden waarom dit project zo mooi is, is dat de werf ervaring kan op doen met elektrische techniek.

Kuin: “We zien heel veel projecten in de markt rondom ons waarbij er vraag is naar opslag van energie in accu’s, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen. We zien projecten met peak shaving, waarbij de generator draait op het goede belastingsniveau en bijvoorbeeld energie opslaat in de accu’s waardoor er efficiënter brandstof wordt gebruikt. Daar willen we meer ervaring mee krijgen. Als Nederlandse werf moeten we het hebben van nieuwe techniek.”

De provincie Groningen, dat 2 miljoen euro beschikbaar heeft voor het nieuwe schip, heeft bewust gekozen voor elektromotoren in combinatie met een kleine dieselgenerator in plaats van diesel-elektrische voortstuwing. Vanwege haar voorbeeldfunctie in de energietransitie, maar ook omdat de provincie verwacht dat conventionele motoren in 2035 door hoge brandstofprijzen uit de markt gedreven zijn. Dan is nu investeren in elektrische techniek niet meer zo heel veel duurder als onderhoud en afschrijving mee worden gerekend.

Waterstofcel

Met volle batterijen kan er straks 5,5 uur per dag 11 km/u (5,9 knopen) worden gevaren en daarnaast nog een half uur 19 km/u (10,2 knopen). Voor langer of sneller varen moet de generator draaien om de accu’s bij te laden. Op termijn kan het dieselaggregaat worden vervangen door een brandstofcel.

Jachtontwerpbureau Vripack maakte het ontwerp voor het 19 meter lange en 5 meter brede scheepje dat gebruikt wordt om de 143 km provinciale vaarweg te inspecteren. De regelelektronica komt van Hydrosta in Zwartsluis, een bedrijf gespecialiseerd in hydraulische regelsystemen voor scheepvaart.

De kiel is op 8 juni gelegd. De werf is nu bezig met alle details in de inrichting van de accuruimte en de machinekamer. Pionieren noemt Kuin dat. Zo is de regelgeving nog weinig ingericht op elektrische schepen. Kuin: “Bijvoorbeeld als het gaat om de opslag van accu’s aan boord. De regels gaan uit van oude loodzuur accu’s waarvan er een kleine hoeveelheid aan boord is. Op dit schip gebruiken we lithium-ion-accu’s zoals ze ook in auto’s en telefoons zitten en we hebben er veel van. De ventilatie-eisen in de oude regels zijn heel hoog, want die oude accu’s stootten bepaalde dampen uit. Voor de grote accucapaciteit die we hier hebben, heb je dan een veelvoud aan ventilatie nodig. En het is niet eens nodig voor deze moderne accu’s. Daar zijn we dan met de klassebureaus over in gesprek.”

Elektrisch voortgestuwde zeeschepen, ziet Kuin voorlopig niet verschijnen. “Maar we zien wel bij grotere schepen dat de combinatie van dieseltechniek en elektrische voortstuwing veel meer gebruikt gaat worden. Elektrische systemen in combinatie met dieseltechniek om de motor op de juiste belasting te laten draaien. Of in de haven om geen generator bij te hoeven zetten.”

Eind dit jaar wordt het schip te water gelaten, dan wordt er proef gevaren. Oplevering staat gepland voor februari 2019.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland