Nicaraguakanaal: dwaas plan of Chinees huzarenstuk? | Maritiem Nederland
Nieuws
Vermoedelijk kiest HKND voor de meest zuidelijke variant.

Nicaraguakanaal: dwaas plan of Chinees huzarenstuk?

Cees de Keijzer | woensdag 15 oktober 2014
Zeevaart, Baggeren, Grote kanalen

Het lijkt een dwaas plan om een tweede transoceanische verbinding tussen de Atlantic en de Pacific aan te leggen. Toch lijkt het Nicaraguakanaal er te gaan komen en kunnen de grootste bulkcarriers, tankers en containerschepen ter wereld er straks in 30 uur doorheen.

Door Cees de Keijzer

Op het voorstel van president Daniel Ortega, voor de aanleg van een kanaal dwars door Nicaragua, heeft het parlement op 13 juni 2014 in overgrote meerderheid groen licht gegeven. Het traject is, op enkele details na, vastgesteld en de aanleg begint in december 2014. De nieuwe transoceanische verbinding tussen de Atlantic en de Pacific moet in 2019 klaar zijn en operationeel worden in 2020.

Het wordt een geduchte concurrent van het Panamakanaal dat op zijn vroegst begin 2016 klaar is met de vergrote sluiscomplexen. Dat is vier jaar vroeger, maar die nieuwe sluizen blijven wel ruim onder de Nicamax maat. De Neo-Panamax scheepsmaat bedraagt 366 bij 49 meter met een diepgang tot 15,2 meter, terwijl de sluizen in Nicaragua 39 meter langer en 9 meter breder worden en 9 meter meer diepgang bieden. Hier kunnen de Triple E (en grotere) containerschepen dus wel geaccommodeerd worden.

Met een lengte van 278 kilometer is het kanaal aanzienlijk langer dan de 80 kilometer van het Panamakanaal. Het traject wordt de meest zuidelijke variant en gaat lopen van de monding van de Rio Brito aan de kant van de Grote Oceaan tot de monding van de Rio Punta Gordo in de Caribische Zee. De route gaat 105 kilometer door het Meer van Nicaragua dat op 34 meter boven zeeniveau ligt, wat 8 meter hoger is dan het Gatun Meer in Panama. Er is een ontwerp met twee tweetraps sluizen, maar naar alle waarschijnlijkheid komen er twee drietraps complexen, vergelijkbaar met het nieuwe Panamese ontwerp. De transittijd gaat naar verwachting 30 uur duren, circa drie keer langer dan in Panama. 

De plannen zijn ontwikkeld door de HKND (Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co.) Group, die geleid wordt door de 41-jarige advocaat en vastgoedontwikkelaar Wang Jing, tevens president van het Chinese bedrijf Xinwei Telecom Enterprise Group dat eerder een telecomconcessie verwierf in Nicaragua. Dit consortium gaat het kanaal aanleggen en exploiteren.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder in het verenigingsblad van de World Ship Society Rotterdam Branch.

Partners Maritiem Nederland