NG Shipyards bouwt NIOZ-survey vessel Adriaen Coenen | Maritiem Nederland
Nieuws
De contractondertekening met zittend v.l.n.r. Henk Brinkhuis (NIOZ), Albert Keizer (NG Shipyards) en Alex Cofino (NIOZ)

NG Shipyards bouwt NIOZ-survey vessel Adriaen Coenen

redactie | dinsdag 23 maart 2021
Scheepsbouw

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Next Generation Schipyards in Lauwersoog hebben op 23 maart het contract getekend voor de bouw van het nieuwe onderzoeksvaartuig voor de Wadden. Het duurzame onderzoekschip zal in het voorjaar van 2022 in de vaart worden genomen onder de naam 'Adriaen Coenen'. 

De opdracht is tot stand gekomen na een Europese Aanbestedingsprocedure waarbij de gehanteerde criteria voor 40 procent op prijs en voor 60 procent op kwaliteit waren gericht.

Dit vaartuig moet voldoen aan belangrijke ontwerpeisen die haar geschikt maken om op ondiep water te varen en met regelmaat op de zandplaten van het Wad te kunnen staan. De zandplaten op het Wad vallen dagelijks droog door de aanwezigheid van eb en vloed. De getijdebeweging geeft verschil in waterstand van soms meer dan 3 m.

Gewichtsbesparing

Naast de vaartechnische eisen was het gewicht van het schip in relatie tot de sterkte een belangrijke ontwerpeis. Voorafgaand aan de bouw wordt onderzoek gedaan naar gewichtsbesparende maatregelen, zonder dat er ingeleverd mag worden op functionaliteit.

Het materiaal van romp en opbouw is van zeewaterbestendig aluminium. De afmetingen zijn 19 bij 5 m met een maximale diepgang van 1 m. Het vaarklaar gewicht is maximaal 30 ton. Het schip wordt gecertificeerd onder het ESTRIN zone 2 als drijvend werktuig. Op het achterdek wordt een groot A-frame geplaatst dat gewichten tot 4000 kg kan tillen. De voortstuwing bestaat uit twee motoren met waterjets.

Duurzaamheid

De motoren voldoen aan de Stage V-uitstooteisen met uitlaatgasnabehandeling. Door gebruik van duurzame HVO-brandstof is er geen uitstoot van CO2 uit fossiele brandstoffen. Dankzij de uitlaatgasnabehandeling is ook de stikstof (NOx) uitstoot minimaal. Het schip heeft een laag brandstofverbruik door een lage rompweerstand in het water. Dit wordt bereikt met CFD berekeningen en gewichtsbesparingen. Ook bij het ontwerp van de systemen is gelet op beperking van het energieverbruik. Dit wordt onder meer bereikt door warmteterugwinning, LED-verlichting, bewegingsschakelaars, zonnepanelen en isolatie.

Inrichting

De inrichting is geschikt om naast bemanning nog twaalf wetenschappers, onderzoekers en passagiers mee te nemen. Voor onderzoek is het schip uitgerust met apparatuur die de bodem kan scannen en in de zeebodem kan kijken. Er zijn diverse instrumenten aan boord voor monstername en onderzoek.

Partners Maritiem Nederland