New Orleans krijgt stormvloedkering | Maritiem Nederland
Nieuws

New Orleans krijgt stormvloedkering

Mischa Brendel | woensdag 3 december 2008

De Amerikaanse stad New Orleans krijgt eindelijk een stormvloedkering.

Vandaag wordt er officieel begonnen met de bouw van een stormvloedkering om New Orleans af te kunnen sluiten van de Golf van Mexico. Hiermee moet een einde komen aan catastrofes zoals de orkaan Katrina die in 2005 in een van de armste gebieden van de Verenigde Staten achter zich liet.

Royal Haskoning is namens het US Army Corps of Engineers betrokken bij de voorbereiding van de bouw van de Inner Harbor Navigation Canal stormvloedkering. Royal Haskoning houdt zich bij deze opdracht specifiek bezig met de ontwerphoogte, golfkrachten, navigatie en bodembescherming.

De stormvloedkering krijgt een lengte van circa drie kilometer en bestaat uit een keermuur met twee scheepvaartopeningen met afsluitbare constructies. Er zitten een aantal technische uitdagingen aan het project. Ten eerste is de ontwerpwaterstand van deze stormvloedkering vergelijkbaar met de 1/10.000 jaar ontwerpwaterstand langs de Nederlandse kust. Dat is circa zes meter boven zeeniveau. Ook is de lokale grond niet erg stevig, waardoor er is gekozen voor een betonnen keermuur in plaats van een traditionele dijk. Behalve de bouw van de stormvloedkering moeten ook de dijken aan beide zijden van de kering flink worden opgehoogd om de toekomstige veiligheid van New Orleans te garanderen.

 

Lees verder onder de afbeelding.

Het ontwerp van de stormvloedkering. (beeld: Royal Haskoning)

Het ontwerp van de stormvloedkering. Klik hier voor een vergrote versie. (beeld: Royal Haskoning)

In september van dit jaar leek het even weer mis te gaan in New Orleans toen orkaan Gustav de Amerikaanse kust bezocht. Dit keer liep het echter beter af voor New Orleans, al eiste de orkaan wel levens op andere plaatsen.

Partners Maritiem Nederland