Nesec-fonds staat open voor aanvragen van reders | Maritiem Nederland
Nieuws
Samen aan het roer, vlnr: Fund director Wouter Zijlmans, Henk Staghouwer, Mona Keijzer en Pieter van der Burg

Nesec-fonds staat open voor aanvragen van redersRedactie | dinsdag 28 januari 2020
Zeevaart, Scheepsbouw

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft het startschot gegeven voor het Nesec Shipping Debt Fund. Institutionele investeerders en de provincie Groningen bieden via dit fonds financiering aan Nederlandse reders die short sea-schepen willen laten (ver)bouwen. Het fonds is deels gegarandeerd door de Nederlandse staat. 

“Het fonds is een aanvulling op en alternatief voor bankleningen”, licht Pieter van der Burg, managing director van Nesec toe. “Banken hebben door allerlei maatregelen steeds minder ruimte om schepen te financieren.”

“De maritieme sector is één van de parels van de Nederlandse economie, met een toegevoegde waarde van 26 miljard euro en werk voor 275.000 mensen. Daarbinnen zijn de scheepsbouw en scheepvaart een bron van innovatie en exportkansen. Het kabinet ondersteunt deze Nederlandse expertise dan ook graag door voor dit fonds garanties af te geven”, aldus Keijzer bij de lancering.

Short sea-provincie

“Driekwart van de 400 schepen in Noord-Nederland is in handen van Groningse rederijen. Groningen is daarmee een echte short sea-provincie”, zegt Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen. “Van 2012 tot en met 2017 zijn maar liefst 112 short sea-schepen op noordelijke scheepswerven van stapel gelopen. De veertig rederijen, die op dat vlak actief zijn, geven we graag toegang tot deze kredietverlening voor de bouw van nieuwe, innovatieve schepen. Met een omzet van 1,3 miljard euro en 4.300 medewerkers in honderd bedrijven is de scheepsbouw van groot belang voor de economie en werkgelegenheid in het Noorden en Groningen in het bijzonder."

Banken trekken zich terug

Door de nieuwe internationale regelgeving (bekend als 'Basel IV') trekken banken zich terug als het gaat om langlopende scheepsfinancieringen, zegt Nesec-directeur Van der Burg. "Door veroudering en nieuwe emissieregulering is de vloot aan vernieuwing toe. Het Nesec Shipping Debt Fund richt zich specifiek op de aanschaf van nieuwe of bestaande schepen, dan wel de aanpassingen daarvan. Bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van ballastwater, zwavel en andere emissies."

Het fonds verstrekt hypothecair gedekte leningen voor schepen in de short sea-sector. Met behulp van de Nederlandse Staat zijn de Nederlandse Waterschapsbank, Provincie Groningen en klanten van zowel NN Investment Partners als Waterland Investment Services bereid om te investeren. Door de samenwerking van voornoemde partijen is het NSDF volledig gevuld en staat het fonds open voor aanvragen van reders.

 Nesec verwacht in de toekomst meerdere fondsen te ontwikkelen die gericht zijn op onder meer maritieme en offshore activa en (hernieuwbare) energie.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland