Nedlines start veerdienst IJmuiden-Harwich | Maritiem Nederland
Nieuws
De ´Envoy´

Nedlines start veerdienst IJmuiden-Harwich

Jan van den Berg | woensdag 12 juli 2006

IJmuiden, de ‘derde haven’, krijgt in september een dagelijkse veerverbinding met Harwich. De nadruk ligt op vrachtvervoer, maar er is ook ruimte voor passagiers en voertuigen. Nedlines voorziet hiermee in een deel van de groeiende vraag naar vrachtcapaciteit op de Noordzee. 

De haven van IJmuiden zit in de lift. Eind september is de tweede veerdienst vanuit IJmuiden van start gegaan. Na Newcastle is Harwich de tweede bestemming. Hiertoe wordt in de ‘derde haven’ een nieuwe terminal gebouwd. Deze zal eind november gereed zijn. De bouw vindt plaats in opdracht van KVSA (Koninklijke Verenigde Scheeps Agenturen), dat ook de Felison Terminal beheert.

Nedlines is de rederij die de nieuwe veerdienst gaat onderhouden. Voorlopig gebeurt dit met één schip, zegt projectmanager Willem Manneke. "We zijn er nog niet helemaal uit, maar we denken dat we om negen uur 's avonds vertrekken uit IJmuiden. Het vertrek uit Harwich is om acht uur in de ochtend. De vaartijd bedraagt acht uur."

 

Gestage groei

Nedlines ziet vooral goede mogelijkheden voor vrachtvervoer. Tussen Nederland en Engeland groeit dit al jaren gestaag met 3 tot 7 procent per jaar. Gunstig voor Nedlines is bovendien dat er binnenkort geen dagelijkse ro-ro-verbindingen meer zijn tussen het noorden of midden van Nederland en Engeland. Alle concurrenten vertrekken uit Hoek van Holland, Rotterdam of Vlissingen.

De enige uitzondering is nu Norfolk Lines, maar deze rederij gaat van Scheveningen

naar Vlaardingen verhuizen vanwege betere uitbreidingsmogelijkheden en

bereikbaarheid over de weg. Dit heeft overigens geen enkele rol gespeeld in de plannen van Nedlines, zegt Manneke. "Maar het kan ons natuurlijk wel helpen."

Nedlines is opgericht door drie partijen, waaronder Doeksen Transport Group. Deze rederij is tot nog toe alleen actief in Nederland. Dochterondernemingen van de groep onderhouden veerdiensten op Terschelling en Vlieland, snelle diensten tussen Rotterdam en de Drechtsteden en de veren tussen Huizen en Almere en tussen Maassluis en Rozenburg.

De tweede partner is Schelling Investments, dat een financiële bijdrage levert. Tot slot is er Bert Cunnen. Hij is de initiatiefnemer van Nedlines. Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel vracht-, als passagiersvervoer. Eerder werkte hij bij Stena Lines, Frans Maas en Road Air.

 

Terminal

Nedlines heeft vier strategische partners. Een hiervan is Finnlines, waarvan Nedlines de ‘Envoy’ voor de veerdienst huurt. Naast andere activiteiten onderhoudt Finnlines ro-ro-diensten in het Oostzeegebied tussen Duitsland, Zweden, Finland en Rusland.

Verder speelt de KVSA een belangrijke rol bij de activiteiten van Nedlines. "Wij hebben geen financieel belang in Nedlines," zegt directeur Frans Baud, "maar we zijn er als terminaloperator nauw bij betrokken. Na de bouwvakvakantie beginnen we met de bouw van de terminal. Die moet half oktober gereed zijn. Voor het zover is kan Nedlines echter al varen." De kosten voor de terminal en de linkspan (ro-ro-steiger/red.) bedragen vier miljoen euro. De terminal kan ook voor andere ro-ro-diensten van pas komen.

Harwich International Port en Zeehaven IJmuiden zijn ook strategische partners. Peter van de Meerakker, directeur van de laatste, is blij met Nedlines. "Ze zijn de launching customer van de derde haven. Een derde deel ervan is bestemd voor shortsea, dus ik ben blij dat we deze klant hebben binnengehaald." Een dagelijkse dienst brengt veel scheepvaartverkeer met zich mee en daarmee is het een forse bron van havengelden. Van de Meerakker zegt dan ook: "Nedlines is de mooiste eerste klant die we ons konden wensen." Zeehaven IJmuiden zal nu snel de ontsluitende wegen en de afmeerfaciliteiten aanleggen.

 

Twintig hutten

Op het schip dat Nedlines gaat gebruiken is plaats voor maximaal vijftig personenauto's plus inzittenden. Manneke denkt dat het erop neer komt dat er tien tot twintig hutten voor passagiers in gebruik zullen zijn. "De nadruk moet liggen op vracht." Dit is van het begin af aan het uitgangspunt geweest, zegt Jan Willem Doeksen. "Een dergelijke verbinding is alleen commercieel verantwoord als vracht de nadruk heeft. Passagiersaantallen fluctueren te veel, door het jaar heen. Als deze zich goed ontwikkelen, overwegen we een tweede of een groter schip in te zetten. Maar laten we eerst maar eens bewijzen dat we kunnen wat we ons nu voorgenomen hebben."

De tarieven liggen nog niet vast. Volgens Doeksen zijn ze vergelijkbaar met die van de Stena-verbinding tussen Hoek van Holland en Harwich. De verkoop van tickets voor passagiers zal vooralsnog via reisbureaus verlopen. "We hebben op dit moment geen plannen om dat zelf te doen," licht Doeksen toe. Hij laat de mogelijkheid open dit wel te gaan doen, als het passagiersvervoer toeneemt.

Er is nog geen samenwerking met veerdiensten als Hoek van Holland-Harwich of IJmuiden-Newcastle die reizigers in staat stelt om de heen- en terugvaart met verschillende maatschappijen af te leggen.

Tot slot kan de ‘Envoy’ geen voetpassagiers boeken omdat het schip geen aparte opgang voor hen heeft. Alle passagiers moeten dus per auto, motor of bus aan boord komen. "Wellicht kunnen we dit oplossen door voetpassagiers per bus aan boord te laten rijden," zegt Doeksen hierover.

 

Toch concurrentie?

De veerdienst van Nedlines is min of meer uit de lucht komen vallen, in de zin dat de voorbereidselen niet in de publiciteit zijn gekomen. Dit in tegenstelling tot de verbinding tussen IJmuiden en Great Yarmouth, die regelmatig in de aandacht is geweest. East Port, de nieuw aan te leggen buitenhaven van Great Yarmouth, laat echter nog zeker drie jaar op zich wachten. Wat de invloed van de Nedlines-dienst zal zijn op een veer naar Great Yarmouth, staat nog te bezien. Zeker is dat deze haven en Harwich voor een groot deel hetzelfde achterland bedienen.

 

Kader 1

De ‘Envoy’

Het onder Noorse vlag varende schip de ‘Envoy’ is in 1979 gebouwd in Japan. Het heeft tot nu toe dienst gedaan tussen Hirtshals in Denemarken en Langesund in Noorwegen. Het schip is 150 meter lang en ruim 24 meter breed. Het heeft 2.100 laadmeters en biedt plaats aan honderd begeleide trailers en vijftig personenauto's. Er zijn zeventig hutten die aan tweehonderd mensen plaats bieden.

 

Kader 2

Vervoer over de Noordzee

Diverse reders voeren dagelijkse veerdiensten uit tussen Nederland en Engeland. Op andere landen vaart Nederland niet. De dienst tussen Amsterdam en Gothenburg is tien jaar geleden gestaakt.

IJmuiden                 

  • Nedlines: dagelijks vrachtvervoer + (voorlopig) beperkt aantal passagiers.
  • Deense rederij DFDS: elke avond afvaart naar Newcastle; passagiers met voertuigen + vrachtwagens.

Scheveningen

  • Norfolk Line: dagelijks vier afvaarten op Felixstowe; uitsluitend vrachtwagens.

Hoek van Holland

  • Stena Line: twee afvaarten per dag met snelle veerschepen (passagiers + vrachtwagens) en twee met traditionele ferry’s (vrachtwagens) op Harwich. Verder één afvaart per dag naar en van Killingholme (vrachtvervoer).

Rotterdam

  • P&O: dagelijkse verbinding met Hull; passagiers en vrachtwagens.
  • Cobelfret Ferries: veerdienst op Purfleet; vrachtvervoer.

Vlissingen

  • Dart Line: twee afvaarten per dag op Dartford; uitsluitend vrachtwagens.

Partners Maritiem Nederland