Nederlandse zeehavens blinken uit in duurzaamheid | Maritiem Nederland
Nieuws
De zeehavens ontvingen de WPSP-award voor hun voortrekkersrol in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nederlandse zeehavens blinken uit in duurzaamheidredactie | donderdag 25 juni 2020
Havens

De Nederlandse zeehavens Rotterdam, Amsterdam, North Sea Port, Moerdijk en Groningen hebben gezamenlijk de ‘World Ports Sustainability Award’ gewonnen. Zij wonnen de award voor een onderzoek van de Brancheorganisatie Zeehavens (BOZ) naar OESO-richtlijnen voor zeehavens. Deze gaan over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij het internationaal zakendoen.

De brancheorganisatie liet zien hoe zeehavens hun rol en positie kunnen bepalen bij ethische vraagstukken rondom ladingstromen zoals milieuschade, mensenrechtenschendingen of uitbuiting. Dit worden ook wel IMVO-risico’s genoemd, de risico's van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Aan de hand van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen is onderzocht wat de rol en verantwoordelijkheid is van havens als één van de vele schakels in de handelsketen. En ook hoe zeehavens kunnen bijdragen aan het verkleinen van de IMVO-risico’s voor de ladingsstromen die in de havens worden verwerkt of in de havens passeren. Volgens de WPSP-jury is het project "een voorbeeld van hoe de havengemeenschap positief kan bijdragen aan de verduurzaming van ladingsstromen".

Handvat voor MVO-beleid

“De Sustainability Award is een belangrijke erkenning voor de inspanningen van de Nederlandse zeehavens", zegt Koen Overtoom, ceo Port of Amsterdam, in een reactie namens de Nederlandse zeehavens.

Ard van Kooten, Legal Counsel bij Port of Moerdijk, noemt de award "een mooie waardering voor het intensieve traject dat we samen doorlopen hebben. We zijn er als verschillende zeehavens in geslaagd op een goede wijze samen te werken en uiteindelijk dit resultaat te behalen. In Moerdijk gebruiken wij het resultaat van onze gezamenlijke inspanning als handvat voor de toepassing van ons MVO-beleid.”

Internationaal programma

Het World Ports Sustainability Program is in 2018 opgezet vanuit de alliantie voor de wereld havengemeenschap. Het Nederlandse onderzoek is onderdeel van het Werkprogramma Zeehavens waarin de BOZ samenwerkt met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland