Nieuws
Het gebruik van de GoodFuels 30%-blend is bedoeld om de CO2-footprint te verkleinen (foto: Loodswezen)

Nederlandse loodsen kiezen voor biobrandstof GoodFuelsredactie | donderdag 4 april 2019
Havens

Alle schepen van het Nederlands Loodswezen in de regio Rotterdam-Rijnmond voegen 30 procent biobrandstof van GoodFuels toe aan hun brandstofmix. Hiermee reduceren ze hun CO2-emissie met 25 procent. GoodFuels werkt samen met bunkerbedrijf Reinplus Fiwado om de loodsschepen te voorzien van biobrandstof.

Nederlands Loodswezen neemt verschillende maatregelen om zijn CO2-footprint te verkleinen. Ook het gebruik lichtere schepen (van 54 naar 42 ton) en de focus op efficiënter varen dragen hieraan bij. De overstap naar een 30 procent-blend voor de schepen in de regio Rotterdam-Rijnmond vermindert de totale CO2-uitstoot voor het Loodswezen met 10 procent. Het streven is de inzet van de GoodFuels 30 procent-blend in de toekomst uit te breiden naar andere regio’s. GoodFuels en Loodswezen gaan hiervoor een partnerschap aan voor de lange termijn.

“Aangezien onze loodsvaartuigen in kustgebieden varen, vinden wij het belangrijk dat onze emissies teruggedrongen worden", zegt Mark Snijders, hoofd Inkoop bij Nederlands Loodswezen. "Naast CO2 reduceren biobrandstoffen ook significant op lokale emissies zoals zwavel, fijnstof en stikstof. Daarnaast is het voor ons van groot belang dat de biobrandstoffen op een duurzame wijze geproduceerd zijn."

Pioniersrol

“Nederlands Loodswezen is voor ons een belangrijke klant die vanuit zijn voorbeeldfunctie opereert en verder kijkt dan alleen het verlagen van CO2", zegt Isabel Welten, Head of Marine bij GoodFuels. "Ze willen dit op de juiste manier doen voor mens, milieu en maatschappij. GoodFuels werkt uitsluitend met biobrandstoffen geproduceerd uit gecertificeerde afvalstromen en hanteert strenge duurzaamheidseisen. Het Loodswezen en GoodFuels hebben elkaar kunnen vinden in het aannemen van deze pioniersrol.”

Reinplus Fiwado is al meer dan twintig jaar partner van Nederlands Loodswezen, aldus salesmanager Robert de Jong van het bunkerbedrijf. "Gezien de klimaatdoelstellingen willen steeds meer partijen met duurzame biobrandstof aan de slag en zo ook het Loodswezen. Daarom zijn we twee jaar geleden gestart met testen." Nu deze testen naar tevredenheid zijn verlopen, gaat Nederlands Loodswezen een lange termijnrelatie aan met de Amsterdamse brandstofleverancier.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland