Nederlandse hoofdrol in Duits fregattenproject MKS-180 | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van het MKS 180 fregat. Onder leiding van Damen worden er vier gebouwd voor de Duitse Marine.

Nederlandse hoofdrol in Duits fregattenproject MKS-180Redactie | vrijdag 19 juni 2020
Marine, Scheepsbouw

Damen Shipyards en het ‘Bundesamt fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr’ hebben vandaag het contract ondertekend voor de bouw van vier MKS-180 fregatten voor de Duitse marine. Damen is hoofdaannemer voor dit complexe project dat, samen met partners Blohm+Voss en Thales, voornamelijk in Duitsland wordt uitgevoerd.

De combinatie van bedrijven was eerder uitgeroepen tot winnaar van de Europese aanbesteding; de grootste in de geschiedenis van de Duitse marine. Op 17 juni werden de benodigde financiële middelen door de begrotingscommissie van de Duitse Bundestag vrijgemaakt. Het contract dat vandaag werd ondertekend, luidt het begin van de ontwerp- en bouwfase in.

Ongeveer 80 procent van de project-investering blijft als toegevoegde waarde in Duitsland. De schepen worden gebouwd bij Blohm+Voss in Hamburg, maar deels ook op andere scheepswerflocaties in Duitsland, waaronder in Bremen, Kiel en Wolgast. Daarnaast werken zo’n honderd kleine en middelgrote ondernemingen uit maritieme industrie, machine- en installatiebouw mee aan de uitvoering. Deze bedrijven zijn afkomstig uit bijna alle Duitse deelstaten.

Hoogwaardig fregat

Hein van Ameijden, Managing Director Damen Schelde Naval Shipbuilding: ”Ik ben ervan overtuigd dat we met MKS-180 project een hoogwaardig fregat bouwen dat voldoet aan alle wensen van de Duitse marine. Het is een Duits-Nederlands project. We werken al goed samen met onze partners in Duitsland - Lürssen en Blohm+Voss - en met Thales.  Het project biedt ook perspectieven voor verdere Europese samenwerking."

De jarenlange samenwerking tussen Damen en Thales als onderdeel van het zogenoemde 'Nederlandse gouden ecosysteem' is volgens Van Ameijden een belangrijke verklaring voor dit succes. "Als Nederland blijft investeren in innovatieve projecten voor de eigen marine, kunnen we onze rol binnen de Europese marinebouw verder uitbreiden. Dat is goed voor de strategische rol van Nederland, passend binnen de Defensie-Industrie Strategie.”

Missiesystemen

De Duitse toegevoegde waarde en kennisontwikkeling geldt ook voor de binnen het project aangeschafte missiesystemen van Thales. Ongeveer 70 procent wordt geleverd door de Duitse vestigingen van Thales in Kiel en Wilhemshaven. Dit in nauwe samenwerking met talrijke onderaannemers.

Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland: “Dit historische contract voor zowel de Duitse Marine als Thales is de kroon op meer dan vijftig jaar samenwerking. Het bevestigt onze wereldwijd leidende positie op het gebied van high-end marine missiesystemen. De vrouwen en mannen aan boord van deze innovatieve fregatten, kunnen vertrouwen op onder meer de nieuwste technologieën op het gebied van ‘cyberdefense’, radar en vuurleiding. Het AWWS-systeem dat wordt ontwikkeld voor de Nederlandse en Belgische Marines, stelt straks ook de Duitse Marine in staat dreigingen van vandaag en de komende decennia te weerstaan.”

Optie op nog twee fregatten

Als hoofdaannemer is Damen, samen met partners Lürssen, Blohm+Voss en Thales, zeer verheugd over het vertrouwen dat de Duitse overheid in haar stelt. De scheepsbouwer zal nu snel beginnen met de uitvoering van het project. Dat omvat de levering van vier fregatten in de jaren 2027 tot 2031 voor een bedrag van ongeveer 4,6 miljard euro. Daarnaast is een optie voor de levering van nog eens twee extra fregatten. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland