Nederland naar Europese Hof voor pulsverbod | Maritiem Nederland
Nieuws
Visserijbedrijven moeten nu vissen met hogere brandstofkosten.

Nederland naar Europese Hof voor pulsverbod| vrijdag 11 oktober 2019
Visserij

Minister Schouten (LNV) heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. “Het blijft een schande dat een meerderheid van het Parlement instemde met een totaalverbod op pulsvisserij. We zijn blij dat de minister niet bij de pakken gaat neerzitten, maar we moeten niet vergeten dat er al te veel Nederlandse vissers getroffen zijn door dit ondoordachte besluit", zegt Johan Nooitgedacht, directeur Nederlandse Vissersbond.

In april 2019 stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvisserij. Kort daarop sprak minister Schouten in de Tweede Kamer over justitionele vervolgstappen naar het Europees Hof. Afgelopen week maakte zij in een brief aan de Kamer bekend dat zij een verzoekschrift om het pulsverbod nietig te verklaren heeft ingediend bij het Europees Hof van Justitie.

In haar brief schrijft de minister dat het verbod niet op de juiste manier tot stand is gekomen. "Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies. Bovendien wordt met het pulsvisserijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt. Voor zover de Raad en het Europees Parlement het pulsvisserijverbod op het voorzorgsbeginsel zou hebben gebaseerd, passen zij dit beginsel onjuist toe."

Niet uit te leggen

“Dat het totaalverbod er uiteindelijk is gekomen, is niet uit te leggen. De Nederlandse vloot heeft het risico genomen om te investeren in deze innovatie en heeft de voordelen ervan ondervonden, daarnaast heeft het pulstuig zich in talloze onderzoeken bewezen”, zegt Nooitgedagt. “De wetenschap is volledig genegeerd en de Nederlandse vloot draait op voor de kosten.”

Dat elke mogelijkheid om het besluit terug te draaien door Nederland wordt benut vindt de Vissersbond terecht. “Toch is ook al een groot deel van het kwaad al geschied. Visserijbedrijven moeten herinvesteren en nog maanden, zo niet jaren vissen met hoge brandstofkosten die hun de kop kunnen kosten”, aldus Nooitgedagt. De procedure tegen het Europese hof kan meer dan een jaar in beslag nemen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland