Nederland behoudt zetel in bestuur IMO | Maritiem Nederland
Nieuws
Aan de oevers van de Thames riepen actievoerders vorig jaar op ''Parijs niet te vergeten'.

Nederland behoudt zetel in bestuur IMORedactie | maandag 2 december 2019
Zeevaart, MET Event

De komende twee jaar houdt Nederland zijn zetel in het dagelijkse bestuur van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) in Londen. Het agentschap van de Verenigde Naties is verantwoordelijk voor de internationale regels voor de scheepvaart op zee. 

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam deel aan de conferentie in Londen. Tijdens de plenaire opening vroeg zij in haar toespraak aandacht voor een veiligere scheepvaart en een duurzamere maritieme sector voor zowel bemanning als omgeving.

"Alle schepen die onze havens aandoen moeten veilig zijn, net als de 250.000 schepen die jaarlijks langs de Nederlandse kust varen. Met deze belangrijke zetel bij de IMO kan Nederland veiligheid hoog op de agenda houden zodat dat we wereldwijd goede afspraken hierover maken. Dat wij hier veel belang bij hebben staat met de containerramp voor de Waddenkust begin dit jaar op ieders netvlies", aldus Van Nieuwenhuizen. "Ook andere onderwerpen zoals minder uitstoot van broeikasgassen moeten we internationaal oppakken. Zo kunnen we ook de Nederlandse initiatieven voor het vergroenen van de scheepvaart in de showroom zetten."

Voorbeeldrol Nederland

De afgelopen twee jaar lag de nadruk op afspraken om in navolging van het Parijse klimaatakkoord ook de zeescheepvaart te verduurzamen. In 2018 hebben de lidstaten afgesproken dat in het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 50 procent moet zijn afgenomen. De zeevaart stoot nu wereldwijd ongeveer 2,5 procent van alle broeikasgassen uit. Het komende jaar zal voor een belangrijk deel in het teken staan van afspraken over hoe deze reductie van de uitstoot door zeeschepen moet worden gehaald.

Binnen het IMO milieucomité werken de lidstaten aan voorstellen hoe deze uitstootvermindering technisch in de praktijk kan worden uitgevoerd. Onderdelen van de Nederlandse Green Deal voor een schone binnenvaart en zeevaart dienen hierbij als succesvolle voorbeelden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland