Navo-vlootverband onder Nederlands commando | Maritiem Nederland
Nieuws
Vooral op het gebied van de onderzeebootbestrijding droeg multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel haar steentje bij.

Navo-vlootverband onder Nederlands commando

redactie | dinsdag 7 december 2021
Marine

Het vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) komt na 2,5 jaar weer onder Nederlands commando. Commandeur Ad van de Sande krijgt in het eerste deel van deze jaarlijkse rotatie de leiding over het permanente vlooteskader en onderdeel van de maritieme flitsmacht van de Navo.  Commandeur Jeanette Morang neemt in augustus dit commando van hem over.

Naast Nederlandse deelname maken eenheden van andere Navo-lidstaten deel uit van het vlootverband SNMG1. Onder leiding van het Canadese fregat HMCS Fredericton trainden de deelnemende marines op alle aspecten van gereedheid. Ook was de vloot stand-by voor eventuele humanitaire operaties of daadwerkelijke conflicten.

Namens Nederland maakte Zr.Ms. Van Amstel deel uit van het vlooteskader. Het multipurpose fregat maakte haar brede inzetbaarheid waar. Bij verschillende afzonderlijke oefeningen zoals ‘Joint Warrior’ en ‘Flotex Silver’, droeg de Van Amstel extra verantwoordelijkheid. Op het gebied van onderzeebootbestrijding, haar specialiteit,  was een belangrijke rol weggelegd voor maritieme NH-90 gevechtshelikopter van de Van Amstel.

Terug in Den Helder

Inmiddels zit de klus erop voor de 180-koppige bemanning van Zr.Ms. Van Amstel. Na drie maanden paraatheid in de zeeën van noordelijk Europa meerde het fregat op 6 december aan in thuishaven Den Helder. 

Partners Maritiem Nederland