Navo vloot zoekt oorlogsresten op Noordzee | Maritiem Nederland
Nieuws
Duikers maken zich vanaf de Zr.Ms. Zierikzee gereed om de vliegtuigbom te ruimen.

Navo vloot zoekt oorlogsresten op Noordzeeredactie | vrijdag 15 oktober 2021
Marine

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Navo bevaren vanaf de Noordzee op zoek naar explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De mijnen en bommen leveren een gevaar op voor met name de visserij. Op 13 oktober nog bracht de marine Zr.Ms. Zierikzee in stelling om voor de havenloop van Rotterdam een 1.000-ponder te ruimen. Deze was eerder opgevist door een vissersboot.

Het ging om een vliegtuigbom die waarschijnlijk in de Tweede Wereldoorlog door de Engelsen in zee is gedropt. De mijnenjager Zierikzee moest het projectiel eerst 4 nautische mijl (bijna 7,5 kilometer) verplaatsen. Daarna wisten duikers hem op 27 meter diepte veilig te laten ontploffen.

Ondersteuning NAVO-schepen

Ook de NAVO helpt nu een week mee voor de Nederlandse kust. Dat gebeurt met het vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCG1). Hierin vaart ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen mee. Dit weekend deden de schepen de haven van Amsterdam aan.

Vissersboten en andere schepen vinden geregeld oude explosieven. Ze markeren deze en geven de locatie door aan de Kustwacht. De marine vernietigt ze vervolgens vanaf haar mijnenjagers.

1500 geruimde explosieven

In 2005 kwamen drie vissers om het leven doordat een opgeviste vliegtuigbom aan boord ontplofte. Vanaf dat jaar gingen Nederland en België actiever samenwerken op de Noordzee onder de naam Beneficial Cooperation.

Sinds die tijd volgden circa 2.000 meldingen van explosieven. Zo’n 500 daarvan werden niet aangetroffen. Van de 1.500 die zijn geruimd, gaat de vliegtuigbom van gisteren de boeken in als 1.000e plof door een mijnenjager van de Alkmaarklasse. De andere bijna 500 ruimingen kwamen voor rekening van de maritieme Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Van ruim 15 explosieven is bekend dat ze nog tussen Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk in zee liggen.

Het Navo-vlootverband van mijnenbestrijders lag vorige week in Londen. Op de foto: stafschip FGS Elbe (rechts), BNS Primula (links) en FGS Homburg (achter).

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland