Naval Energies wint energie uit zeewater | Maritiem Nederland
Nieuws
Naval Energies bouwde al eerder een proefopstelling van een OTEC op La Réunion (foto: Naval Energies)

Naval Energies wint energie uit zeewater

redactie | donderdag 21 februari 2019
Maritieme Cluster

Naval Energies, een dochterbedrijf van de Franse Naval Group, gebruikt een platform van Dassault voor het ontwikkelen van drijvende windturbines voor offshore windparken en voor OTEC-systemen (Ocean Thermal Energy Conversion) die energie opwekken uit zeewater.

Frankrijk streeft ernaar om in 2030 32 procent van het landelijke energieverbruik te leveren uit duurzame bronnen, onder meer op zee. Drijvende windparken zijn een belangrijk onderdeel in de Franse energietransitie. Naval Energies is de belangrijkste aanbieder van dit type windparken.

Drijvende windparken maken het mogelijk om energie ver op zee en uit het zicht van de kust op te wekken. Bij OTEC gaat het om de temperatuurverschillen tussen koud en diep onder het oppervlak aanwezig oceaanwater en het veel warmere water dat zich aan de oppervlakte bevindt. Een OTEC-park pompt grote hoeveelheden koud zeewater en warm oppervlaktewater door een installatie voor het opwekken van elektriciteit.

Schone energie

“De zee is een bron van hernieuwbare energie die kan helpen om de groeiende wereldbevolking van schone energie te voorzien”, zegt Laurent Schneider Maunoury, CEO van Naval Energies. “Met het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes kunnen we het ontwikkelen van deze technologische oplossingen verder versnellen."

Op Curaçao

Het Nederlandse ingenieursbureau Blue Rise ontwierp en testte een OTEC-installatie op een vakantiepark en het vliegveld Hato op Curaçao. Hierin wordt een vloeistof met een laag kookpunt opgewarmd door het warme water aan de oppervlakte van de oceaan. In gasvorm wordt de damp in een gesloten circuit langs een turbine geleid. Verderop in de kringloop wordt deze damp weer gekoeld met zeewater van diep in de oceaan. De vloeistof condenseert weer en loopt terug naar het bassin waar hij opnieuw verwarmd wordt. Deze kringloop heeft verder alleen een pomp nodig die het zeewater van het oppervlak en uit de diepte naar de installatie brengt. 

Partners Maritiem Nederland