Naval en ECA Robotics bouwen nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van toekomstig mijnenbestrijdingsmaterieel en -optreden (foto: Defensie)

Naval en ECA Robotics bouwen nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

redactie | maandag 8 juli 2019
Marine, Scheepsbouw

Naval Group en ECA Robotics gaan de twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen bouwen voor de Nederlandse en Belgische marine. ECA bouwt de mijnenbestrijdende dronesystemen waarmee de schepen worden uitgerust. Op 5 juli is het contract voor de opdracht aan de Franse marinebouwers getekend door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en de Belgische minister van Defensie Didier Reynders.

Het gaat om marineschepen van 2.800 ton gespecialiseerd in mijnenbestrijding. Voor deze taak zijn ze bijzonder stil en zenden weinig elektromagnetische golven uit. Beide signalen kunnen mijnen laten afgaan. Ook zijn ze schokbestendig.

Met de gezamenlijke opdrachtverlening bevestigen België en Nederland hun vergaande Defensiesamenwerking. Er zijn gezamenlijke en geïntegreerde staven, opleidingen, trainingen en operaties. Naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit gaan de landen ook samen vrijwel identieke M-fregatten kopen. Dit maakt het mogelijk om het onderhoud van deze scheepstypen onderling te verdelen. België is de leidende partij bij de vervanging van de mijnenbestrijdingscapaciteit en Nederland bij de M-fregatten.

Onbemande systemen

De mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Een hiervan is het onbemande Inspector 125 vaartuig. Dit innovatieve platform maakt dat het schip en zijn bemanning op veilige afstand kunnen opereren. Ook vergroot het de inzetbaarheid.

De Inspector 125 heeft op zijn beurt verschillende dronesystemen aan boord die zijn verbonden met het gevechtssysteem van het mijnenbestrijdingsvaartuig. Het gaat om autonome A18-M onderwatersystemen, T18-M getrokken sonarsystemen en mijnenidentificatie- en vernietigingssystemen, zoals de op afstand bestuurbare Seascan en KSTER-C. Alle drones zijn inzetbaar vanaf de Inspector 125. Bij het pakket horen ook vliegende en baggerende drones. Ieder schip krijgt in totaal zo’n 10 drones.

Partners Maritiem Nederland