Nauwkeurig snijwerk in kort tijdsbestek | Maritiem Nederland
Nieuws

Nauwkeurig snijwerk in kort tijdsbestekAndré Veenstra | woensdag 12 juli 2006

PCL 600 snijrobot bindt strijd aan met lagelonenlanden Uitgedaagd door West-Europese scheepswerven ontwikkelde HGG Profiling Equipment uit Middenmeer een uiterst snelle snijrobot. Door het grote succes moet het bedrijf inmiddels alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen.

In haar streven naar voortdurende verbetering en meer efficiency heeft HGG Profiling Equipment de CNC-gestuurde PCL 600 robot profielsnijlijn ontwikkeld. De machine is geschikt voor het snijden en markeren van verstijvingsprofielen op een scheepshuid (Strip-, HP-, L- en T-profiel). PCL staat voor ‘Profile Cutting Line’.

De nieuwe robotprofielsnijlijn is een innovatief product dat zorgt voor een enorme productiviteitsverhoging ten opzichte van bestaande systemen. Door de toenemende concurrentie uit lagelonenlanden is verregaande en intelligente automatisering van productieprocessen meer dan noodzakelijk geworden om op den duur te kunnen ‘overleven’. Op speciaal verzoek van Nederlandse en andere West-Europese werven speelde HGG hierop in met ontwikkeling van de PCL 600 snijrobot.

“We hebben erg goed geluisterd naar de geluiden die ons vanuit verschillende Europese werven ter ore kwamen en hebben daar onze snijkennis op losgelaten,” aldus R&D-manager Peter Tool. "Ik ben heel blij dat we dat gedaan hebben, want het resultaat is ernaar.”

 

CAD/CAM-koppelingen

Het Noord-Hollandse HGG Profiling Equipment is een machinebouwer pur sang. Het bedrijf is marktleider op het gebied van complexe buis-, koker- en profielsnijtechnologie. HGG leverde inmiddels wereldwijd talloze op maat gemaakte machines, met toepassing van zowel autogeen- als plasmatechnologie. Daarnaast verzorgt zusterbedrijf HGG Profiling Contractors (de loonsnijdivisie van HGG) maatwerk in buis- en profielsnijwerk.

De technisch geavanceerde CNC-gestuurde buis-, koker- en profielsnijmachines worden volledig in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Dit geldt ook voor de bijbehorende CAD/CAM-koppelingen en robotbesturingen.

 

Laskosten

Machines van HGG vinden hun toepassing in verschillende industriële sectoren. Bijvoorbeeld bij de bouw van offshore-installaties en petrochemische fabrieken, in de ketelbouw, civiele bouw, kraanbouw en bij waterstaatkundige werken (bruggen). En niet in de laatste plaats in de scheepsbouw. De machines leveren in korte tijd uiterst precies werk af. Die grote nauwkeurigheid kan tot twintig procent op de laskosten van de constructie besparen ten opzichte van andere vormen van machinaal of handmatig uitgevoerd maatwerk.

 

Macrovormen

HGG ontwikkelde de nieuwe robotprofielsnijlijn in samenwerking met de werven Swan Hunter, Odense Steel Shipyard en Hyundai Heavy Industries. De specifieke eisen en technieken van de scheepsbouw zijn geïntegreerd in het specialisme van de snijtechnologie. Op die manier is een uniek apparaat ontstaan met een hogere nauwkeurigheid en een minimaal dertig procent hogere productiviteit. De productiviteit stijgt omdat het niet langer noodzakelijk is bij elke nieuwe snede opnieuw met de robot in te meten. Ook hoeft niet meer bij elke nieuwe snede te worden ingeklemd.

Een ander voordeel is dat de werf zelf vrijelijk nieuwe macrovormen kan programmeren. Verder is volautomatische uitvoer van snijdelen tot 300 millimeter mogelijk doordat beweging van de robot gecombineerd is met die van de gripper. Hierdoor is het mogelijk een zeer kleine snijcel toe te passen, met afzuiging van onderaf. Dit vergroot veiligheid, levensduur en bedieningsgemak. Algemeen directeur Mark Helder: “De PCL 600 is een weerspiegeling van het bedrijf zelf: marktgericht, snel, jong en dynamisch. Waar een klein land en een klein bedrijf groot in kunnen zijn!”

 

Kinderziektes

De ontwikkeling van de PCL 600 vond plaats tussen juni 2002 en juni 2003. Vervolgens heeft HGG de machine een halfjaar lang in de praktijk getest, om er zeker van te zijn dat deze vrij was van kinderziektes. Begin 2004 is HGG actief met de PCL 600 de markt opgegaan. Sindsdien heeft het bedrijf contracten afgesloten voor de verkoop van dertien machines aan scheepswerven van Hyundai (Korea), Damen (Roemenië), Odense (Denemarken), Loksa (Estland), Jurong (Singapore), 3MAJ (Kroatië), Shanghai Shipyard (China), Sedef (Turkije) en BAE (Schotland). Alle ontwikkelingskosten zijn op de eerstverkochte PCL 600 afgeschreven, waarbij HGG break-even heeft gedraaid.

 

Knokken

Sales & Marketing manager Marco Karman: “In twee jaar tijd hebben we een marktaandeel van 80 procent behaald. We hebben hard moeten knokken, maar het unieke van de PCL 600 wordt overal ter wereld onderkend.” Productiemanager Dave de Groot voegt eraan toe: “Marco heeft helemaal gelijk. Dit impliceert echter dat bouw en levering van de PLC 600 enorme eisen stellen aan ons productieapparaat. Want we hebben erg veel bestellingen, wat eigenlijk een luxeprobleem is. Als innovatief bedrijf zien we dan ook kans een tandje bij te zetten, waardoor we alles just in time op kunnen leveren.”

 

www.hgg.nl

 

Kader 1

Innovatie in het kort

 

Bedrijf

HGG Profiling Equipment BV, Middenmeer.

 

Innovatie

PCL 600 robotprofielsnijlijn voor het snijden en markeren van verstijvingsprofielen op scheepshuid (Strip-, HP-, L- en T-profiel).

 

Marktintroductie

Begin 2004.

 

Voordelen

  • eenvoudiger bediening van de machine door verregaande automatisering
  • minimaal dertig procent productiviteitsverbetering in uitlevering van (gesneden) profielen ten opzichte van bestaande systemen
  • lagere kosten voor de gebruiker door snellere en efficiëntere productie van metalen onderdelen

 

Toegevoegde waarde

Bijdrage aan de concurrentie met scheepswerven in lagelonenlanden door verregaande intelligente automatisering van productieprocessen.

 

Kader 2

Bedrijfsprofiel

 

HGG Profiling

Equipment BV

Onderdeel van de HGG Group, met dochterbedrijven in Nederland, Duitsland, Groot Brittanië en China.

Hoofdvestiging: Middenmeer (NH).

Opgericht: 1984.

Aantal medewerkers: 40.

Jaaromzet 2004: 5.800.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland