Naam nieuwe zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuiden | Maritiem Nederland
Nieuws
Een luchtopname van 24 oktober van Zeesluis IJmuiden. Er wordt nog anderhalf jaar doorgebouwd.

Naam nieuwe zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuidenRedactie | dinsdag 24 november 2020
Zeevaart, Binnenvaart, Havenbedrijf Amsterdam

En de naam van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt... Zeesluis IJmuiden. Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, hebben de naam van de grootste zeesluis ter wereld tijdens een videoboodschap bekend gemaakt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de nieuwe naam: “De naam Zeesluis IJmuiden is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende honderd jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam. Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.” 

De bekendmaking vormde het slot van een campagne waarin het publiek werd opgeroepen een naam in te sturen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Er kwamen ruim 5000 inzendingen binnen, waaronder hele ludieke namen, zoals De Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder. Uit alle inzendingen maakte de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna maakte een jury, die bestond uit de nabije buren van de zeesluis, een top 5. Tot slot koos het college van burgemeester en wethouders van gemeente Velsen de naam ‘Zeesluis IJmuiden’.

De naam werd in totaal vijf keer ingezonden. Alle vijf de indieners ontvangen een taart met daarop de naam. De inzender die de naam als eerste opstuurde, krijgt daarnaast ook een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

Oplevering in 2022

De grootste zeesluis ter wereld wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en  gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door Zeesluis IJmuiden, zes jaar na het begin van de werkzaamheden.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland