Na vier vette jaren zakt winst kottervisserij weg | Maritiem Nederland
Nieuws
Ook 2020 wordt een zwaar jaar voor de kottervisserij, voorspelt Wageningen University & Research.

Na vier vette jaren zakt winst kottervisserij wegRedactie | maandag 14 september 2020
Visserij

Na vier vette jaren komt er een einde aan de goede verdiensten van de Nederlandse kottervisserij. De sector sloot 2019 af met een resultaat van 16 miljoen euro, een stuk lager dan het langjarig gemiddelde van 33 miljoen euro. Een fors afgenomen opbrengst, 234 miljoen euro in 2019 tegenover 305 miljoen euro in 2018, is de voornaamste oorzaak van de teruggelopen resultaten.  

Ook 2020 wordt een zwaar jaar voor de kottersector. In het Noordzee-akkoord (waar de vissers hun handtekening niet onder wilden zetten, red.) zijn afspraken gemaakt over ruimteverdeling op de Noordzee.  Door de forse toename van wind op zee en de ruimteclaims van natuurorganisaties zal er veel visgrond verloren gaan. Daarnaast zorgen het pulsverbod, de nog altijd onvoorspelbare gevolgen van de Brexit, maar ook sterk teruglopende schol- en tongvangsten voor grote onzekerheid. En dan zorgde de coronacrisis en de langdurige sluiting van de horeca ook nog voor een prijsdaling van verschillende vissoorten.

De totale aanvoer van de kottersector nam in 2019 met 20 procent tot circa 64 miljoen kg. De belangrijkste reden hiervoor is de afname in de garnalenaanvoer met 43 procent. Doordat in de vrieshuizen nog genoeg garnalen aanwezig waren van de recordvangsten in 2018, zakte de garnalenprijs in 2019 verder naar 2,90 euro per kilo (levend gewicht). Per saldo resulteert voor de garnalensector een verlies van ruim 6 miljoen euro. De sector stelde zelf een aanvoerbeperking in, die in 2020 is verlengd. Als gevolg van de corona-maatregelen in de pelcentra in Marokko is ook de pelcapaciteit zeer beperkt. 

De aanvoer van tong daalde sterk met 22 procent naar 6,7 miljoen kilo, en er werd 3,1 miljoen kg minder schol aangevoerd; een daling van 13 procent. Het Nederlandse scholquotum werd slechts voor 45 procent benut, het tongquotum voor 63 procent. De aanvoerprijs van schol daalde van 2,43 euro naar 2,38 euro per kg. De aanvoerprijs van een kg tong steeg van 11,15 euro naar 11,33 euro.

Hogere brandstofkosten

De brandstofkosten voor de Nederlandse kottervloot bedroegen in 2019 circa 51 miljoen euro, dat is 22 procent van de totale opbrengst van de kottervisserij. De verwachting is dat door het pulsverbod overgeschakeld zal worden naar vismethoden die meer brandstof verbruiken, waardoor het brandstofverbruik van de vloot weer zal stijgen. Voor grote boomkorkotters kan dat een toename van meer dan 75 procent zijn.

Mosselsector heeft het zwaar

De aanvoer van consumptiemosselen in het seizoen 2019/2020 was met 33 miljoen kg de laagste aanvoer in de laatste tien jaar, en een derde lager dan in het voorgaande seizoen. De gemiddelde mosselprijs steeg dit seizoen tot 1,28 euro per kg (+17 procent ten opzichte van 2018/2019) maar dat kon de bittere pil niet vergulden. De totale waarde van de aangevoerde mosselen daalde met meer dan 20 procent naar 42 miljoen euro, het laagste niveau in de afgelopen twintig jaar. De verwachtingen voor het seizoen 2020/2021 zijn niet veel beter.

Vraag naar vis groeit

De buitenlandse vraag naar Nederlandse vis-, schaal- en schelpdierproducten groeit al jaren. De exportwaarde van Nederlandse bedrijven groeide in 2019 met 5 procent (ten opzichte van 2018) tot 4 miljard euro. In dit cijfer is ook de re-export van geïmporteerde en daarna bewerkte producten begrepen. De belangrijkste afzetmarkt was de EU, met 75 procent van de totale export in euro.

Veel verkochte producten waren zalm en kabeljauw. Beide vissoorten worden qua volume bijna volledig geïmporteerd en in Nederland (verder) verwerkt. Deze soorten zijn in volume de export van schol inmiddels voorbijgestreefd.

Bron: Visserij in Cijfers 2019

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland