Multipurpose shortsea-markt beleeft drama | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Multipurpose shortsea-markt beleeft drama

Antoon Oosting | dinsdag 15 november 2016
Zeevaart

Het is een drama voor de Nederlandse reders actief in de multipurpose shortsea-markt. Na Flinter, dat op 9 november voor het grootste deel failliet werd verklaard, dreigt nu ook de Harlingse rederij Abis Shipping ten onder te gaan.

Volgens vakbond Nautilus International heeft de Rabobank zeventien van de in totaal 21 schepen tellende vloot van Abis Shipping in beslag genomen. De resterende vier hebben andere eigenaren. Twaalf van deze zeventien staan inmiddels op online veilingsite BVA Auctions voor een veiling die is gepland op dinsdag 29 november. Dat betreft twee schepen uit de A-klasse (2876 ton), vier B-klasse-schepen (2978 ton), vier C-schepen (4255 ton) en twee van de D-klasse (5198 ton). De te veilen schepen liggen in de Rotterdamse Waalhaven (6), in die van Dutch Harbour (4) aan de Dordtsche Kil in ’s-Gravendeel, één in het Noorse Larvik en nog één in het Deense Aarhus.

Net als bij de schepen van rederij Flinter uit Barendrecht betreft het bij Abis Shipping allemaal multipurpose schepen. Dat is een markt die van alle kanten klappen krijgt en waarin de tarieven zwaar onder druk staan. De containerrederijen zetten steeds grotere eigen schepen in voor de aan- en afvoer van containers van en naar de grote hub-havens waardoor de kleinere schepen buiten boord vallen. Daarnaast is veel werk vanuit de offshore olie- en gasindustrie door de lage olieprijs weggevallen.

Een derde reden is dat reders in het recente verleden veel schepen in de vaart hebben gebracht via cv-constructies waarmee een leuke belastingaftrek was te behalen maar waarmee volgens bankiers uit het oog is verloren of er voor deze schepen wel voldoende ladingaanbod zou zijn. Begin oktober circuleerden berichten dat bankiers hun vertrouwen in de multipurpose markt daarom hebben verloren.

Het in 2007 opgerichte Abis Shipping was een van die rederijen die in korte tijd veel nieuwe schepen in de vaart brachten. Het eerste geld daarvoor kwam van oprichter en grootaandeelhouder Jan Koopmans van CIG, de Central Industry Group uit Groningen. Volgens Het Financieele Dagblad gaat het om tientallen miljoenen. Of dit nog consequenties heeft voor CIG is niet bekend. Tegenover de Leeuwarder Courant heeft Koopmans gezegd dat Abis te weinig omzet maakte en sinds maart niet meer aan zijn aflossingsverplichtingen op de door Rabobank verstrekte scheepshypotheken kon voldoen. Koopmans onderzoekt nog of Abis Shipping in afgeslankte vorm verder kan.

Voor het failliete Flinter zoeken de curatoren een oplossing in de vorm van een overname. Volgens de curator zijn hiervoor tien tot vijftien serieuze gegadigden. Van de 31 schepen uit de vloot van Flinter zijn er 11, grotendeels cv-constructies, failliet verklaard.

Partners Maritiem Nederland