Multipurpose-reders moeten nog een jaar geduld hebben | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Flying Focus

Multipurpose-reders moeten nog een jaar geduld hebben

Antoon Oosting | maandag 2 mei 2016
Zeevaart

Nederlandse reders die actief zijn in de multipurpose-markt moeten nog minstens een jaar geduld hebben voordat hun schepen weer voldoende geld opbrengen. Volgens het maritieme marktonderzoeksbureau Drewry in Londen is een opleving van de vrachtenmarkt voor de multipurpose-schepen niet voor de tweede helft van volgend jaar te verwachten.

Dit jaar wordt andermaal een moeilijk jaar, aldus Drewry in zijn Outlook for the Multipurpose & Heavy Lift Shipping Market. Pas als de prijs van ruwe olie weer meer dan 70 dollar per vat gaat bedragen, wordt de multipurpose-scheepvaart weer gezond winstgevend. Op dit moment beweegt de olieprijs zich rond de 45 dollar waardoor er ook vanuit de olie-en gasindustrie nog te weinig vraag naar scheepsruimte is.

Juist die olie-en gasindustrie was tot de ineenstorting van de olieprijs twee jaar een belangrijke aanjager voor de bestelling van veel nieuwbouw waarvoor nu te weinig emplooi is. Dat is afzien voor veel Nederlandse rederijen zoals Spliethoff, Wagenborg, Flinter, CFL, Abis Shipping en veel kleinere rederijen en kapitein-eigenaren. Die verdienen dus al jaren te weinig om er echt geld aan over te houden en te kunnen blijven investeren in nieuwbouw. Het enige waar nog wel in wordt geïnvesteerd is in speciale schepen door bijvoorbeeld RollDock en BigLift (Spliethoff).

Partners Maritiem Nederland