Mogelijke groei LNG tegen de verdrukking in | Maritiem Nederland
Nieuws

Mogelijke groei LNG tegen de verdrukking inJanny Kok | maandag 4 november 2013
Binnenvaart, Havens, LNG

Banken, die nauwelijks krediet willen verlenen, en Europese veiligheidsregelgeving mogen de ontwikkeling van LNG-verbruik nog steeds verstoren, maar havens, terminals, brandstofhandelsmaatschappijen en binnenvaartondernemers hopen op betere tijden voor LNG.

Ze anticiperen op aangepaste Europese wet- en regelgeving in Europa. Deze wordt misschien eind volgend jaar van kracht. Betrokkenen investeren in breakbulk terminals en ombouw van schepen voor het verbruik van LNG of een combinatie van die milieuvriendelijke brandstof en diesel voor zover ze dat kunnen. Op het congres North Sea Shipping ’13 op 22 oktober in Rotterdam wezen Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC) voorzitter Albert Thissen, dagvoorzitter van het middagcongres, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) voorzitter Tineke Netelenbos en anderen op de zeer terughoudende rol van banken als kredietverstrekkers en een soortgelijke rol van verladers. De laatsten zijn doorgaans niet bereid tariefsverhogingen te accepteren om de kosten van milieubesparende maatregelen te dekken.

Desondanks gaan havenbeheerders, terminaloperators, binnenvaartondernemers en reders onverdroten voort de mogelijkheden voor LNG te verkennen en daarin mogelijk te investeren. Dat doet brandstofhandelsmaatschappij Argos door in 2015 een bunkerschip in de vaart te brengen voor belevering van LNG en diesel. Argos is al in gesprek met potentiële afnemers van die brandstoffen. Onder hen is de Danser Group, die volgend jaar een containerbinnenvaartschip laat ombouwen voor het gebruik van LNG en diesel. Volgens Danser Group algemeen directeur Ben Maelissa gaat een aantal andere ondernemers in de binnenvaartsector hetzelfde doen.

Uitvoering van het Europese LNG Masterplan voor de Rijn-Main-Donau corridor kan een steun in de rug zijn voor investeringen in het terugdringen van uitstoot van schadelijke stoffen door zee- en binnenvaart. De Europese Commissie heeft een subsidie van 74 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor een LNG-netwerk, waarbij de havens van Antwerpen, Straatsburg, Mannheim en Basel betrokken zijn. Rotterdam en Gotenburg werken samen bij de opzet van breakbulk terminals in beide havens.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland