Modulair DP2-systeem voor jack-up barges | Maritiem Nederland
Nieuws

Modulair DP2-systeem voor jack-up bargesJan Spoelstra | dinsdag 10 november 2015
Toeleveranciers, Offshore Wind

Veth Propulsion brengt een modulaire DP2 voortstuwingsinstallatie op de markt om jack-up barges gemakkelijk te voorzien van een eigen voortstuwing.

Het eerste systeem van Veth Propulsion uit Papendrecht staat aan boord van het jack-up platform 'JB 118' van het bedrijf Jack-Up Barge uit Sliedrecht. Het vaartuig was eind oktober nog aan het werk nabij Dubai. "Maar het systeem is modulair, zit in volwaardige zeecontainers en kan gemakkelijk overgezet worden naar een ander ponton", aldus Martin van der Jagt, verkoopdirecteur bij Veth Propulsion.

Het systeem bestaat uit vier veertigvoetscontainers met in iedere container een 1000 kW Caterpillar generatorset en een kleinere Scania generatorset. Deze leveren het vermogen voor vier elektrische 360 graden draaibare thrusters. De vier powerpacks zijn met elkaar geschakeld, waardoor er voor DP2-classificatie voldoende redundantie ontstaat. Een vijfde container met daarin een controlekamer stuurt het geheel aan.

Via een side scan op het dak van de controlekamer kan het ponton zijn positie ten opzichte van bijvoorbeeld een offshore windturbine nauwkeurig bepalen. De voor dynamische positionering noodzakelijke plaatsbepaling kan echter ook via de satelliet verlopen.

"Bij de 'JB-118' zijn de thrusters aan de zijkant van het ponton gelast. Afhankelijk van het ponton kunnen we ook besluiten de thrusters aan het schip te hangen." Van der Jagt legt uit dat het vaartuig daarvoor eenmalig even naar de werf moet. Omdat een jack-up barge zichzelf omhoog kan zetten, hoeft deze niet in het dok. Een groot voordeel van diesel-elektrische voortstuwing in de scheepvaart is dat ontwerpers op heel andere manieren kunnen nadenken over de technische indeling van een schip. "Dat zien we hier ook. Je kunt de containers overal op het dek kwijt en stapelen. Daardoor blijft er veel vrije dekruimte over."

Volgens Van der Jagt is het systeem ideaal voor pontons die voor de bouw van offshore windparken ingezet worden: “Bij het leggen van kabels of veelvuldig verplaatsen van de ene turbine naar de andere spaar je de kosten van een zeesleper uit.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland