Modernisering kotters neemt vlucht | Maritiem Nederland
Nieuws
De onderzoeksresultaten openen perspectieven voor de garnaalpulsvisserij (foto: Damen Maaskant Shipyards)

Modernisering kotters neemt vlucht

Jan Spoelstra | woensdag 7 januari 2015
Visserij, Damen

Vissers maken volop gebruik van de 42 extra ontheffingen om met de puls op platvis te vissen. Het aantal kotters dat met deze methode vist is dan in een jaar tijd bijna verdubbeld.

Maaskant Shipyards Stellendam heeft vorig jaar op twaalf kotters het traditionele vistuig vervangen door moderner pulsvistuig. Daarmee kunnen vissers duurzamer en tegen geringere kosten vissen. De ‘GO-5 Ora et Labora’ is het laatste schip dat de werf (onderdeel van Damen) moderniseerde.

Bij pulsvisserij worden de over de zeebodem slepende kettingen die platvissen doen opspringen vervangen door kabels die stroomstootjes door de zeebodem sturen. Dit leidt tot minder bodemberoering om de vissen te doen opspringen. Ook zorgt deze vismethode voor minder weerstand en verminderd brandstofverbruik.

De GO-5 Ora et Labora is inmiddels al weer teruggekeerd naar de visgronden in de Noordzee - dit soort conversieprojecten nemen gewoonlijk maar ongeveer twee weken in beslag. “De aanpassingen omvatten het installeren van een pulskabelblok, een achtergiek en een verhaallier”, aldus directeur Frits van Dongen van Maaskant Shipyards Stellendam. “Ons team zal ook alle benodigde transformers, besturingen, pulskabellieren en pulskasten in de machinekamer alsmede bedieningspanelen in de stuurhut installeren.”

Maaskant, maar vooral ook de vissers, profiteren sterk van de 42 extra ontheffingen om met puls te mogen vissen die de Europese Commissie begin 2014 verleende. Boven op de 42 kotters die al met pulsvistuig mochten varen, zijn er in het vorige kalenderjaar 32 kotters bijgekomen. “Tien visserij-ondernemers zijn begin 2015 nog bezig met de ombouw van hun boot of het regelen van de financiering om hun kotters te moderniseren”, zo meldt Kees Taal van het Sociaal Economische onderzoeksinstituut LEI.

Voor de Nederlandse platvisvisserij lijken de in totaal 84 ontheffingen volgens Taal voldoende te zijn. Maar hij wijst wel op de 200 kotters die op garnalen vissen, waarvoor deze vismethode ook geschikt is. “Momenteel loopt er een studie die onomstotelijk moet aantonen dat deze vismethode duurzamer is voor zowel de platvis- als de garnalenvisserij. Als de conclusies van die onderzoeken positief zijn, zullen er gefaseerd vergunningen verleend worden om met de puls op garnalen te vissen.” Taal verwacht dat dat nog een jaar of drie duurt.

Partners Maritiem Nederland