Damen Shipyards gaat Zr. Ms. Mercuur moderniseren | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Defensie

Damen Shipyards gaat Zr. Ms. Mercuur moderniserenMenno Steketee | donderdag 11 juni 2015
Marine, Damen

Om de onderzeeboten van de Walrusklasse te kunnen blijven ondersteunen, laat de Koninklijke Marine het ‘Zr. Ms. Mercuur’ grondig verbouwen.

De Damen Shipyards Groep heeft in mei een order in de wacht gesleept voor de instandhouding en modernisering van het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur (A900) van de Koninklijke Marine. De Mercuur wordt onder andere ingezet ter ondersteuning van onderzeebootoperaties en het testen van de lanceerprocedures van de vier boten van de Walrusklasse.

Het schip van 1400 ton, dat in 1987 in gebruik werd genomen en eerder dit jaar tijdelijk van de sterkte werd afgevoerd, zal modificaties ondergaan waaronder, aldus Damen, een andere opzet van de brug en een versterkte boeg. Het Gorinchemse bedrijf maakte ook bekend dat de Mercuur op belangrijke punten een ‘facelift’ zal ondergaan. Zo komt er een heel nieuwe kombuis in.

Efficiënter opereren

Volgens Jelle Loosman, managing director van Damen Shipyards in Den Helder, de vestiging waar een groot deel van de werkzaamheden zal plaatsvinden, zal het schip worden voorzien van “een heel omvangrijk pakket” aan elektronische apparatuur, waaronder communicatieapparatuur van Rohde & Schwarz, dat de Mercuur in staat zal stellen “efficiënter te opereren”. Rohde & Schwarz is ook verantwoordelijk voor de installatie van apparatuur waarvan de specificaties helaas zijn geclassificeerd, aldus Loosman. Hij noemt de Mercuur erg verouderd.

Het Lloyd’s standaardeisenpakket op het gebied van veiligheid dicteerde dat ook de boeg verstevigd moet worden, zegt Loosman. De suggestie dat dit te maken zou hebben met de mogelijkheid om ook in pakijs op te treden wijst hij van de hand. “Tegelijkertijd wordt de torpedobuis aan de stuurboordvoorzijde verwijderd en de huidbeplating daar vernieuwd.”

De Mercuur is uitgerust met dezelfde torpedobuizen als die van de Walrusklasse waarmee het werkschip de lanceerprocedures kan testen. Voor dergelijke tests was de Mercuur vanouds frequent in de Noorse fjorden te vinden.

De verwachting is dat het schip ergens eind 2016 weer in operationele dienst zal komen en in ieder geval tot 2025 in gebruik zal blijven. In datzelfde jaar moet de eerste vervanger van de Walrusklasse in dienst komen.

Er is binnen de Nederlandse scheepsbouwsector nu al speculatie over een eventuele opvolger van de Mercuur. Dit nieuwe schip zou er een kunnen zijn uit een reeks van vier die tevens het ondersteuningsvaartuig van het Korps Mariniers, ‘Zr. Ms. Pelikaan’, en de twee hydrografische opnemingsvaartuigen van de Snelliusklasse zouden moeten vervangen. Maar dat is allesbehalve zeker aangezien bijvoorbeeld de Snelliusklasse pas aan het begin van dit millennium bij de Koninklijke Marine in dienst is gekomen en ook de verschillende taken van deze boten uiteenlopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland