Moderne supertanker met grote lading diesel in Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Danny Cornelissen

Moderne supertanker met grote lading diesel in Rotterdam

Eind mei en begin juni bezocht de moderne supertanker ‘Alice’ van de Belgische rederij Euronav de Rotterdamse haven. Het betreft een 333 meter lange tanker met een laadvermogen van bijna 300.000 ton, een lengte van 333 meter en een maximale diepgang van 21,60 meter. Aan boord bevond zich 270.000 ton diesel uit Pengarang, Maleisië.

Euronav is een grote Belgische rederij met 55 vlcc’s (very large crude carriers) in de vaart. Het in termen van draagvermogen grootste schip ter wereld, de ‘TI Europe’, is van Euronav.

>>> Lees ook over waarom de Belgische vlcc’s de modernste supertankers ter wereld zijn

Volgens Havenbedrijf Rotterdam is het een aantal jaar geleden dat zo’n grote hoeveelheid diesel in één keer naar de haven van Rotterdam komt. Een deel van de lading is overgeslagen bij ETT aan het Calandkanaal. Daarna is het schip verhaald naar paal 82 om de overige lading te lossen via boord-boord overslag.

De aankomst van de Alice en de toename van de overslag van diesel past in het streven van het Havenbedrijf om Rotterdam een belangrijkere draaischijf te laten worden voor de productie, handel en opslag van diesel. Logistieke faciliteiten zijn hiervoor onmisbaar. Daarom investeert het Havenbedrijf met bestaande partijen in nieuwe steigers, wil het de Nieuwe Waterweg verdiepen en werkt het aan een ‘common carrier pipeline’ voor deze goederenstroom. Door deze faciliteiten moeten verschillende op- en overslagterminals met elkaar verknoopt worden, waardoor handel en op- en overslag efficiënt kunnen plaatsvinden.

Partners Maritiem Nederland