Toepasbare technologie bij modelzeilbootrace MARIN | Maritiem Nederland
Nieuws
De jaarlijks terugkerend zeilwedstrijd voor modelboten in één van de bassins van Marin. Marin opent dit jaar de Maritieme Week.

Toepasbare technologie bij modelzeilbootrace MARIN

Redactie | dinsdag 19 januari 2016
Scheepsbouw, Arbeidsmarkt

Zeilboten hebben bijzonder complex vaargedrag. Variabele invalshoeken van de wind, variërende roll & pitch en snel wenden en keren om de boeien: het zijn de ideale ingrediënten om de kennis en kunde van techniekstudenten op de proef te stellen.

Het team 10 (‘Out of the Box’) van Rotterdam Mainport University, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 15 januari de zeilrace van dertien strijdende studententeams van de Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport University (RMU). Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Duko Bos, Léon van der Spek, Ian Vermoen en Wilco Leeuwestein, wist met een interessant catamaranontwerp de winst te behalen. Hun ontwerp met de twee uitschuivende rompen voldeed helaas niet aan het reglement. Om alle teams een eerlijke kans te geven deelde de wedstrijdcommissie een handicap uit. Ondanks deze handicap bleek het ontwerp dusdanig goed uitgevoerd en snel dat de winst alsnog werd behaald.

Het ontwerp ‘Barones van Meier tot Rooie Rug’, gemaakt door Team 11 van RMU, bestaande uit Stijn de Geest, Robin Jacobs, Bart van der Meer en Janine Taekema, won de innovatieprijs. De innovatie bestond uit een ring waarop kantelkielen werden gecombineerd met draagvleugels, zoals recent in raceklasse IMOCA 60 is toegepast. De resulterende goede dynamische stabiliteit maakte een relatief slank rompontwerp met weinig weerstand mogelijk. Uniek is dat jachtontwerpers in de jury vermeldde dat dit echt een toepassing in de jachtbouw kan worden.

De zeiljachten werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “De teams kregen dit keer ontzettend veel vrijheid bij de bouw”, zegt Bart Muller, projectmanager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Er zijn deze editie alleen beperkingen gesteld aan de totale afmeting van de romp en mast. Zo mocht de totale afmeting van de boot maximaal 1 meter lang, 35 cm breed en 1 meter hoog vanaf de waterlijn zijn. Gewicht en zeiloppervlak hadden geen beperkingen.

De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van TU Delft en Rotterdam Mainport University (RMU) volgden.

Partners Maritiem Nederland