Mkb test innovatieve maritieme ontwerpen bij MARIN | Maritiem Nederland
Nieuws

Mkb test innovatieve maritieme ontwerpen bij MARINThomas van de Sandt | dinsdag 18 februari 2014
Maritieme Cluster

Een asymmetrisch schip voor het onderhoud aan windturbines, een klep die de voortstuwing van duwboten optimaliseert, of een vin die rolbewegingen van een schip tegengaat: genoeg innovatieve ideeën in de maritieme sector.

Voor startups en andere kleine bedrijven die met deze ideeën komen, is het uitvoeren van dure modelproeven echter vaak een drempel voor verdere ontwikkeling. MARIN besloot daarom een handje te helpen en heeft zes bedrijven uit het mkb geselecteerd die hun ideeën gratis mogen testen in een van de bassins van het Wageningse onderzoeksinstituut. Donderdag 13 februari was de officiële aftrap.

“Met ons aanbod wilden we maritieme innovatie in Nederland stimuleren”, zei MARIN-directeur Bas Buchner tijdens de bijeenkomst. MARIN koos uit twintig inzendingen zes concepten die ieder twee weken testtijd krijgen in het MARIN Concept Basin en daarbij hulp krijgen van experts van het instituut. Elk gratis testproject heeft een waarde van 40.000 euro.

Uit de geselecteerde projecten blijkt wel dat het MARIN om echt vernieuwende concepten te doen is. Zo komen DBD Systems LLC en Mocean Offshore met de combinatie van een tension leg platform en een zwaartekrachttanker als goedkoop en duurzaam alternatief voor de fundatie van offshore windmolens. De windmolen staat op een drijver, op zijn plaats gehouden met strakgespannen kabels die met een zwaartekrachtanker aan de zeebodem zijn verankerd.

Een ander voorbeeld is de vin van het bedrijf AntiRoll, die het rollen van schepen in de golven vermindert. Doordat de vin om twee assen kan roteren, werkt hij - in tegenstelling tot bestaande stabilisatiesystemen - optimaal bij zowel het varen als het stilliggen.

De andere uitgekozen concepten zijn de Campaign Runner van Sea Support, MonoBaseWind van Herm Bussemaker, Bennik Flexible Waterlock van Cybernetica en de Foil Assist met Hull Vane van Van Oossanen Naval Architects BV.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland