MIWB verzorgt studie maritieme techniek voor Marine | Maritiem Nederland
Nieuws
Studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz op werkbezoek bij de Rijksrederij (archieffoto 2019).

MIWB verzorgt studie maritieme techniek voor Marineredactie | dinsdag 2 maart 2021
Marine, Arbeidsmarkt

Per 1 februari verzorgt het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool, haar nieuwe duale opleiding Maritieme Techniek niet alleen vanuit Leeuwarden maar ook grotendeels bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Ook voor werknemers van andere bedrijven uit deze regio is de opleiding te volgen. 

Tien deelnemers combineren hun baan bij de Marine met de studie om in twee jaar een erkend hbo associate degree (Ad) diploma te behalen. Het MIWB werkte al lange tijd samen met het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) op het gebied van uitwisseling van docenten en faciliteiten. Met het aanbieden van deze opleiding wordt de samenwerking nu uitgebreid naar andere onderdelen van de Marine.

“We kregen een vraag vanuit de regio over de mogelijkheden voor een maritiem werken-en-studeren traject. Onze duale Ad-opleiding is op dit principe gebaseerd en we zijn dan ook blij dat het tot deze samenwerking heeft geleid”, zegt MIWB-directeur Gerrit van Leunen.

De studenten die begonnen zijn aan de opleiding, willen graag hun maritieme kennis verbreden en verdiepen en mogelijk doorgroeien naar een functie op hbo-niveau. “Leren is groeien, zowel in je werk als in je persoonlijke ontwikkeling. Vanuit dit oogpunt is de Marine blij met deze samenwerking met het MIWB om zo haar personeel de mogelijkheid te bieden om in zichzelf te investeren en zichzelf te ontwikkelen”, zegt commandeur Paul Willemse, directeur Personeel & Organisatie van de Marine.

Professionaliseren

De Ad Maritieme Techniek duaal is in nauwe betrokkenheid van ROC Friese Poort, ROC Kop van Noord-Holland en het maritieme werkveld tot stand gekomen en biedt studenten verbreding en verdieping van de maritieme kennis. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van maritieme werktuigbouw, maar ook scheepsbouw en elektro & automatisering. De nadruk van het studieprogramma ligt op wat de student nodig heeft om zich verder te professionaliseren.

Deelnemer Jory Clements: “Veel onderwerpen die tijdens de studie aan bod komen spelen een belangrijke rol in mijn dagelijkse werkzaamheden als assistent engineer bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI), het maritieme onderhoudsbedrijf van de Marine. Het helpt me om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld een goede planning, procedures en onderhoudsschema’s op de werf. Ik denk dan ook dat ik na het afronden van de opleiding nog meer kan uitblinken in mijn werk en kan doorgroeien naar de functie van senior engineer.”

Belang voor de regio

Het leren in deze duale opleiding vindt vooral in de praktijk plaats. Ook de onderwijsbijeenkomsten worden zoveel mogelijk in de buurt van of op de eigen werkplekken in Den Helder georganiseerd. Naast werknemers van de Marine, kunnen ook werknemers van andere maritieme bedrijven uit de regio Kop van Noord-Holland zich bij de opleiding aansluiten.

“De ontwikkelingen op het gebied van onderhoud en logistieke ondersteuning voor zowel schepen als offshore installaties in en vanuit Den Helder bieden grote kansen voor economische groei in de regio. Dit vraagt om goed geschoold personeel op zowel mbo- als hbo-niveau. Deze studie biedt werknemers in de maritieme sector een mogelijkheid om vanuit het mbo-niveau door te stromen naar een volgend hbo-niveau. En ze kunnen hun opgedane kennis direct toepassen bij hun werkgevers”, aldus Evert van den Broek, namens het georganiseerd bedrijfsleven Kop van Noord-Holland.

Het streven is om de opleiding bij voldoende deelname jaarlijks aan te bieden in Den Helder, voor werknemers van de Marine en van andere maritieme organisaties uit de regio. Uiteraard kan de studie ook gevolgd worden op de MIWB locatie in Leeuwarden. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland