MIWB krijgt certificering voor ijsvaartcursussen | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Mario Hoppmann, Alfred Wegener Institute

MIWB krijgt certificering voor ijsvaartcursussen

Jan Spoelstra | maandag 19 juni 2017
Zeevaart

Om het toenemende scheepvaartverkeer in het smeltende noordpoolgebied te instrueren hoe veilig door dit gebied te varen, biedt het MIWB nu gecertificeerde ijsvaartcursussen aan.

Als eerste trainingsinstituut in Nederland heeft de zeevaartschool op Terschelling (MIWB, onderdeel van de NHL) haar ijsvaartcursussen met succes laten certificeren door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarmee is het MIWB op dit moment de enige locatie waar deze ijsnavigatiecursussen gevolgd kunnen worden.

Afhankelijk van het vaargebied - en daarmee de ijscondities in een gebied - en ter bescherming van maritieme risico’s zijn er verschillende internationale wetten voor schepen. In Arctische wateren geldt de International Code for Ships Operating in Polar Waters (Polar Code). Door deze Polar Code worden aanvullende trainingen geëist om veilig in dit gebied te mogen varen. Hierdoor sturen rederijen hun bemanning verplicht op cursus voor een aanvullende training op dit specifieke expertisegebied.

Afgelopen tijd hebben verschillende rederijen al cursussen bij de Terschellinger zeevaartschool gevolgd. Bij de uitvoering van de cursussen wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de situatie van de desbetreffende rederij. Naast de benodigde theorie wordt er veel gebruikgemaakt van de beschikbare simulatoren op het trainingscentrum.

Het geven van dergelijke trainingen is echter niet nieuw. Het MIWB verzorgt al sinds 2003 ijsvaartcursussen voor diverse rederijen en is internationaal altijd sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling van de standaarden op dit gebied. De laatste jaren is ook veel ervaring opgedaan met het geven van trainingen voor de poolgebieden.

Partners Maritiem Nederland