Minister werkt aan versoepeling loodsplicht | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Minister werkt aan versoepeling loodsplicht

Antoon Oosting | dinsdag 26 april 2016
Havens, Visserij

Schepen in de shortsea en visserij waarvan de kapiteins geregeld in dezelfde havens aanleggen, krijgen in de loop van volgend jaar vrijstelling van de loodsplicht.

Dit heeft minister Melanie Schultz-Van Haegen van Infrastructuur donderdag 21 april laten weten in een overleg met de Tweede Kamer over de scheepvaart. Zij wil nog voor de zomer wetgeving in procedure brengen die kapiteins, die vaak dezelfde havens aandoen, zoals bepaalde shortsea schepen, roro-schepen, vissersvaartuigen of binnenvaartschepen die een klein stukje buiten om moeten (tussen bijvoorbeeld Delfzijl en Eemshaven) vrijstelt van de verplichting elke keer weer een loods aan te vragen. De minister wil het wetsvoorstel voor verlichting van de loodsplicht volgend jaar in de Tweede Kamer brengen.

Redersvereniging KVNR streeft al jaren naar een versoepeling van de loodsplicht. Het elke keer bij in- en uitvaren van een haven weer een loods aan boord te moeten nemen, werkt vooral voor de shortsea sterk kostenverhogend. Shortsea schepen hebben op dit moment geen vrijstelling. Volgens de KVNR zijn deze schepen het meeste gebaat bij een eenvoudige vrijstelling, zoals deze geldt voor Hamburg/Bremerhaven, Scandinavische havens en havens in het Verenigd Koninkrijk.

Het overleg over een loodsplicht nieuwe stijl verliep tot nog toe stroef. In de regionale plannen die in de zomer van 2015 waren ontwikkeld door het ministerie, rijkshavenmeesters en loodswezen werden er meer in plaats van minder zeeschepen onder de loodsplicht gebracht, zonder dat de noodzaak daartoe volgens de KVNR werd onderbouwd.

Partners Maritiem Nederland