Minister vervroegt onderhoud vaarwegen en dijken | Maritiem Nederland
Nieuws
Prinsjesdag brengt extra investeringen voor onderhoud wegen, spoor, vaarwegen en dijken.

Minister vervroegt onderhoud vaarwegen en dijkenredactie | woensdag 16 september 2020
Binnenvaart, Baggeren, Havens

Minister van Nieuwenhuizen (IenW) stelt een half miljard euro beschikbaar om eerder dan gepland onderhoud uit te voeren aan de Rijksinfrastructuur. Dit bedrag komt bovenop de 265 miljoen euro die zij eerder al heeft uitgetrokken voor het onderhoud van bruggen, tunnels en sluizen die in de decennia na de oorlog zijn gebouwd en toe zijn aan een opknapbeurt. Rijkswaterstaat overlegt met de bouwsector welke werkzaamheden op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.

"Door waar het kan onderhoud versneld uit te voeren, willen we oponthoud bij bruggen en sluizen zoveel mogelijk voorkomen”, aldus Van Nieuwenhuizen. Een deel van het geld gaat naar onderhoud van spoor en wegen. Concrete plannen zijn er om het groot onderhoud van de N18 en A50 in Oost-Nederland te vervroegen. Ook het baggeren van grote rivieren als de Nederrijn-Lek, Bovenrijn-Waal en de Twentekanalen vindt eerder plaats. Op het haventerrein in Rotterdam krijgen goederenrangeerterrein Kijfhoek en de havenspoorlijn een opknapbeurt.

Droogte en klimaatadaptatie

Minister van Nieuwenhuizen investeert de komende jaren ook 200 miljoen euro extra in de aanpak van droogte en klimaatadaptatie. “Er zijn langere perioden van droogte en ook vaker hevige buien met wateroverlast als gevolg. Beschermen tegen water was ons motto, nu moeten we ook kampioen water vasthouden worden”, aldus de minister tijdens de presentatie van het Deltaprogramma 2021.

Geen energiebelasting op walstroom

Infrastructuur en Waterstaat wil de bouw niet alleen helpen met extra werk, maar ook ondersteunen bij het bouwen zonder uitstoot van stikstof en broeikasgassen. Zo hoeft de binnenvaart vanaf volgend jaar geen energiebelasting meer te betalen op walstroom; een milieuvriendelijke variant in vergelijking met (diesel)aggregaten die nu nog vaak gebruikt worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland