Minister vaart mee met op afstand bestuurde sleepboot | Maritiem Nederland
Nieuws
Tijdens de Innovation Expo liet de minister zich bijpraten over de ontwikkelingen in autonoom varen (foto: NML)

Minister vaart mee met op afstand bestuurde sleepboot

redactie | maandag 8 oktober 2018
Maritieme Cluster

Tijdens de Innovation Expo 2018 maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een tochtje op de op afstand bestuurbare sleepboot van Kotug. De kapitein van het schip bestuurde het vaartuig vanaf de wal.

Meer dan 6000 nationale en internationale bezoekers bezochten de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. Met onder meer een op afstand bestuurbaar schip, aquatic drones en onderwater WiFi was de maritieme sector ruim vertegenwoordigd op de expo. Ook was er een smart shipping-bijeenkomst en een workshop over de rol van zeehavens bij klimaatvriendelijke scheepvaart.

Van Nieuwenhuizen bezocht een aantal maritieme innovaties en keek vanaf het walstation naar het op afstand bestuurbare schip van Kotug. De kapitein bestuurde het schip vanaf de wal, terwijl de minister aan boord was. Ook aan boord waren Vera van Ewijk en Marijn van Giesen, de jongerenambassadeurs van Nederland Maritiem Land. Zij brachten verslag uit van de Expo via Facebook en Instagram. Kotug demonstreerde vervolgens hoe de sleepboot van dichtbij veilig een brand kan blussen. Volgens Kotug is het op afstand bestuurbare schip de eerste stap naar onbemande, autonome scheepvaart.

Drijvend laboratorium

Om de haven van Rotterdam voor te bereiden op de komst van autonoom varen, heeft het Havenbedrijf een patrouillevaartuig omgebouwd tot een drijvend laboratorium waar data wordt verzameld, onder meer over de bediening en het vermogen van het vaartuig. Door deze data beschikbaar te stellen aan het bedrijfsleven en onderwijs kan meer onderzoek gedaan worden naar autonoom varen en kan de haven zich verder voorbereiden.

Op de expo-vloer waren ook andere innovatieve oplossingen te zien, waaronder een floating farm en drijvende mega-eilanden van MARIN. "De maritieme sector had een mooie eigen plek met een drijvende terminal", zegt NML-directeur Arjen Uytendaal. "Hier waren verschillende voorbeelden van autonoom varen te zien, toepassingen van dronetechnieken voor boven en onder water en tientallen andere maritieme uitvindingen."

Partners Maritiem Nederland