Minister trekt beurs voor schonere binnenvaartmotoren | Maritiem Nederland
Nieuws
Het Inboard Performance System van Volvo Penta zorgt voor 30% brandstofbesparing en 30% CO2-reductie.

Minister trekt beurs voor schonere binnenvaartmotorenRedactie | dinsdag 13 oktober 2020
Binnenvaart

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 1,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en productie van schonere scheepsmotoren in de binnenvaart. Omdat de binnenvaart voor veel motorleveranciers maar een kleine markt is, is het ontwikkelen van schone motoren vaak niet rendabel. De nieuwe subsidieregeling biedt fabrikanten een steun in de rug.

De binnenvaart is een goed alternatief voor het vervoer van onze goederen over de drukke wegen, vindt Van Nieuwenhuizen. "Het is daarbij wel belangrijk dat de uitstoot van de binnenvaartschepen afneemt. Schonere motoren kunnen daaraan een goede bijdrage leveren.”

Met de nieuwe subsidieregeling kunnen fabrikanten en ontwikkelaars een bijdrage tot 250.000 euro krijgen voor hun project. In totaal is er dit jaar 500.000 euro subsidie beschikbaar en in 2021 nog eens 1 miljoen euro. Aanvragen voor dit jaar moeten uiterlijk 16 november binnen zijn bij het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). De uiterste datum voor het indienen van een aanvraag voor volgend jaar is 1 maart 2021.

Verduurzaming schepen

Naast de steun voor schonere scheepsmotoren is een 'Tijdelijke subsidieregeling verduurzaming binnenvaartschepen' in de maak. De regeling die naar verwachting aan het einde van dit jaar van start zal gaan, heeft als doel de bestaande binnenvaartvloot te verduurzamen en zal worden zal worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook het dit voorjaar gepresenteerde initiatief Zero Emission Services (ZES) past in deze lijn. ZES richt zich op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations, technische ondersteuning en een innovatief betaalconcept voor scheepseigenaren om zo de binnenvaart verder te verduurzamen. Ook ZES kan rekenen op financiële steun van het ministerie van I&W.

De initiatieven komen niet uit de lucht vallen, ze vloeien voort uit de vorig jaar gesloten Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens. Rijksoverheid, provincies, havens, maritieme brancheorganisaties, verladers, vervoerders, banken en kennisinstellingen maakten hierin afspraken over de verduurzaming van de scheepvaart.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland