Minister trekt 200 miljoen uit voor Noordzeeakkoord | Maritiem Nederland
Nieuws
Bij aanvang van het Noordzee-overleg pleitte de Vissersbond voor een transitiebudget van 1 miljard euro.

Minister trekt 200 miljoen uit voor NoordzeeakkoordRedactie | vrijdag 31 januari 2020
Visserij

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het Noordzeeakkoord. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat maakte dit bekend tijdens een overleg met alle partijen die getroffen worden in hun bedrijfsvoering door de komst van grote windmolenparken op de Noordzee.

Aanwezig bij het gesprek waren vertegenwoordigers van Nederlandse Vissersbond, VisNed, stichting De Noordzee, Greenpeace, Vogelbescherming, TenneT, WNF, Natuur en Milieu, NWEA, Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Onder leiding van oud-minister Jacques Wallage spraken zij sinds 2018 over de gevolgen van grootschalige windparken en eventuele compensatiemaatregelen. Een fors deel van het beschikbare budget is bestemd voor de sanering en verduurzaming van de visserijvloot (119 miljoen euro). Daarnaast komt er geld beschikbaar voor onderzoek naar de milieutoestand en investering in controle en handhaving.

Hogere ambitie

Standpunt van de Nederlandse visserijsector is dat er naast de windparken zoveel mogelijk ruimte overblijft om rendabel te kunnen vissen. Daarnaast is er gepleit voor een budget om vissers die vroegtijdig willen stoppen uit te kopen en vissers die door willen gaan ondersteuning te bieden om te kunnen blijven vissen in de veranderende Noordzee. Bij aanvang van het Noordzee-overleg heeft de Nederlandse Vissersbond gepleit voor een hogere ambitie en hiervoor een bedrag van één miljard euro uit te trekken.

Het akkoord is nog niet definitief. Alle partijen hebben nu de gelegenheid om de uitkomst en het beschikbare budget te bespreken met hun achterban. De Nederlandse Vissersbond zal hiervoor op korte termijn een bijeenkomst voor de leden organiseren.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland