Minister haalt infrastructuurprojecten naar voren | Maritiem Nederland
Nieuws
Minister Van Nieuwenhuizen tijdens een recent werkbezoek aan de Oosterscheldekering.

Minister haalt infrastructuurprojecten naar vorenRedactie | woensdag 22 april 2020
Maritieme Cluster

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en de bouwsector nemen maatregelen om het werk aan wegen, waterwegen, sluizen en kust in het corona-tijdperk draaiende te houden en waar mogelijk te versnellen. Een speciale taskforce van RWS en de bouwers brengt in kaart welke werkzaamheden direct kunnen worden opgepakt en welke projecten op iets langere termijn van start kunnen gaan.

“We hebben onze bouwers die werken aan onze wegen, bruggen en andere infrastructuur hard nodig", zegt Van Nieuwenhuizen. "De sector is belangrijk voor onze economie. Daarom ben ik blij dat we samen met de sector de schouders er onder zetten zodat de vele bedrijven en mensen die werken in de bouw zo goed mogelijk door deze tijd komen en aan het werk kunnen blijven.”

In volle vaart

De minister heeft de Tweede Kamer op 22 april geïnformeerd hoe aanleg, vervanging en renovatie en beheer en onderhoud in volle vaart kan doorgaan. Voorop bij de hervatting en voortzetting van de werkzaamheden staat dat dit veilig en conform de richtlijnen van het RIVM kan.

Van Nieuwenhuizen: “We richten ons op ‘nu doen wat direct kan’. Nu het rustiger op de weg is kunnen we bijvoorbeeld makkelijker een rijstrook afsluiten om extra meters te maken met het aanbrengen van een nieuwe laag asfalt of ander onderhoudswerk alvast meenemen. Dit levert niet alleen extra werk op voor de bouw maar zorgt er ook voor dat er minder hinder is als het weer drukker is op de weg.”

Ook voor 2021

Samen met de brancheorganisaties onderzoekt Rijkswaterstaat de mogelijkheden om werkzaamheden die voor latere jaren gepland stonden, naar voren te halen. Het gaat niet alleen om direct uitvoerbare projecten, maar ook om maatregelen voor over een half jaar en voor 2021. De versnelling komt bovenop het eerdere impulspakket en de versnelling van beheer en onderhoud in 2020 en 2021. De minister heeft daarvoor dit jaar circa 100 miljoen euro extra uitgetrokken en volgend jaar 165 miljoen euro. Voor de vaarwegen is er dit jaar 150 miljoen euro extra beschikbaar.

Sterker uit de crisis

“Het is belangrijk dat we juist  in deze periode werken we aan de versterking van onze infrastructuur. Hiermee houden we onze bedrijven en de werkgelegenheid in stand en komen we sterker uit deze crisis", zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. "Ook Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, is blij met de voortvarendheid van de minister. "Werk in de markt blijven zetten en daar waar mogelijk naar voren halen is de beste waarborg voor spoedig economisch herstel.”

Sneller betalen

Omdat bedrijven baat hebben bij continuïteit en snelle betalingen brengt Rijkswaterstaat zoveel mogelijk betaaltermijnen in de contracten terug naar 1 maand waar dit nu nog niet het geval is. Bij producten en projecten met lange doorlooptijden past RWS waar mogelijk het betaalritme aan naar meerdere termijnen van een maand. Daarnaast roept RWS hoofdaannemers op de snelle betaling door de overheid ook door te vertalen in de eigen betaalprocessen.

Knelpunten door coronamaatregelen

Waar de coronamaatregelen leiden tot knelpunten binnen projecten, bijvoorbeeld op het gebied van planningen, werktijden of de inzet van mensen en materieel die contractueel zijn vastgelegd, bekijkt Rijkswaterstaat samen met de opdrachtnemer per situatie wat er nodig is om het tempo in een project te houden. Voorbeelden zijn het, waar mogelijk, verlenen van uitstel van termijnen, het versoepelen van het boeteregime en het verlengen van de duur van werkbare uren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland